Ho’oponopono

Ho’oponopono en de kracht van vergeving

Om los te laten is geen enkele tool zo krachtig als vergeving. Vergeving –of het nou jezelf of een ander betreft- heeft een enorme transformatiekracht. Het is tegelijkertijd een van de moeilijkste spirituele oefeningen ooit. Maar ook één van de meest lonende. Gebruik deze eeuwenoude Hawaiiaanse techniek genaamd Ho’oponopono en ervaar hoe bevrijdend vergeving werkt.

 

The purpose of life is to be restored back to Love, moment to moment. To fullfill this purpose, the individual must acknowledge that he is 100 percent responsible for creating his life the way it is. He must come to see that it is his thoughts that create his life the way it is moment to moment. The problems are not people, places, and situations but rather the thoughts of them. He must come to appreciate that there is no such thing as “out there.”
― Ihaleakala Hew Len

Vergeving maakt je vrij

Wrok, woede, wraakgevoelens, rancune. Het zijn zomaar een aantal gevoelens waar je mee rond kan blijven lopen als je iemand of jezelf niet kunt vergeven. Zonder vergeving blijf je constant oude verhalen uit het verleden herbeleven en projecteer je deze op je leven nu en op je toekomst.

Vergeving kan je vrijmaken en je terugleiden naar liefde.

Vergeving betekent niet dat de persoon die jou iets aangedaan heeft niet verantwoordelijk gehouden hoeft worden. Het betekent ook niet dat diegene niets verkeerds heeft gedaan. Vergeving is namelijk helemaal niet bedoeld voor de ander. Het is voor jou zelf.

Holistische kijk op loslaten

Om oude pijn en verdriet los te laten moeten we het actief uit ons lichaam, uit ons systeem, onze gedachten en emoties laten gaan. Vergeving betekent dat jij los kan laten wat je al die tijd met je mee hebt gedragen. Zodat je weer vrij kunt zijn.

Omdat alles in ons holistisch universum met elkaar verbonden is maakt het niet uit of je jezelf of een ander vergeeft, alles is immers één.

Deze oefening is een hele mooie helende en reinigende methode hiervoor, die je altijd en overal kan uitvoeren. Het is een krachtige meditatie, maar eigenlijk is het nog meer een gedicht: het Hawaiiaanse Ho’oponopono.

Hawaiiaanse gebed voor heling

Ho’oponopono is een eeuwenoud Polynesisch gebed voor heling. De Hawaiianen hebben het overgenomen en gebruiken het al heel lang als esoterische techniek om problemen los te laten.

Eén van de meest bekende verhalen over Ho’oponopono is dat van de Hawaiiaanse Dr. Hew Len. Zijn hulp werd ingeroepen op de zwaarbewaakte afdeling geestelijke gezondheidszorg van een staatsziekenhuis. De afdeling werd bevolkt door onhoudbare criminelen. De situatie was zo erg dat medewerkers zich constant ziekmeldden en de gevangenen moesten worden geketend. Dr. Hew Len behandelde vier jaar lang de files van criminelen, zonder ooit een patiënt te ontmoeten. Het enige dat hij deed was met behulp van Ho’oponopono te helen wat er bij het lezen in hemzelf opkwam. De resultaten van zijn werk zijn indrukwekkend. Hoewel de directeur van de gevangenis niet geloofde in het werk van Dr. Len, stond hij toch diens methode toe omdat hij radeloos was. Na een paar maanden moest ook hij toegeven dat de rust op de afdeling terugkeerde, de patiënten herstelden en de medewerkers weer met plezier aan het werk gingen.

Beoefen zelf Ho’oponopono

Het is heel gemakkelijk zelf ook Ho’oponopono toe te passen bij alle grote en kleine situaties die je wilt helen. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om iemand uit je verleden alsnog te vergeven. Een steeds terugkerende situatie van onmacht of onrecht in een relatie te helen. Je kunt het inzetten bij het vergeven van jezelf. Wanneer je iets hebt gezegd of gedaan waar je spijt van hebt. Wanneer je de een vervelende situatie meemaakt of wanneer je hoort over iets verdrietigs dat is gebeurd ergens ter wereld.

De vier zinnen

De moderne versie van Ho’oponopono, gebaseerd op het oorspronkelijke Ho’oponopono met 12 of 14 stappen heeft, bestaat uit vier zinnen die je uitspreekt. De volgorde is niet van belang.

De vier zinnen zijn: 

Ik hou van je (I love you)
Het spijt me (I’m sorry)
Vergeef me (Please forgive me)
Dank je wel (Thank you)

Achtereenvolgens toon je liefde, berouw, vraag je om vergeving en uit je dankbaarheid. Als je de zinnen uit je hoofd leert, kun je op elk moment dat je wilt aan Ho’oponopono doen.

Hoe het werkt

 1. Neem een situatie in gedachten die je wilt helen. Een persoon die je wilt vergeven, een uitdaging, een negatieve situatie of een persoon die iets naars doet.
 2. Zeg de vier zinnen. Zeg ze hardop of snel in je hoofd, dat maakt niet uit
 3. Meen het ook echt. Je moet elk woord oprecht voelen. Daarin schuilt de kracht.
 4. Zeg de zinnen net zo vaak als de situatie vereist en je voelt dat nodig is.

Een variatie waar ik mee werk is de woorden opschrijven op een papiertje, deze opvouwen en erop tappen met de gum aan de achterkant van een potlood. Voor elke zin tap je op het papiertje, daarna verbrand ik het.

Werking van Ho’oponopono 

Als je Ho’oponopono praktiseert geef je je onderbewuste een teken dat het los mag laten. De vier zinnen zijn sleutels waarmee nieuwe energie kan binnenstromen in je bewustzijn. Als je zegt ‘Ik hou van je’, zeg je tegen jezelf of tegen het universum dat je ruimte maakt voor liefde en harmonie.

Je zult merken dat je je gelijk beter voelt. Ben benieuwd of het voor jou werkt!

Meer lezen van Karina Schuil

Bekijk hier de website van Karina Followyourownspark of volg haar hier via Instagram: @karina_followyourownspark

Meer lezen over vergeven van jezelf en anderen?

Boeken over vergeving 

 • Het boek van vergeving, Desmond Tutu
 • Boek van vergeving, Willem Glaudemans

 • Gepost onder Everyday mindfulness met de tag vergiffenis

  Karina Schuil

  door Karina Schuil

  Reacties