mindful werken

5 ontspanningsoefeningen voor op werk

Het is een te drukke dag. Je hebt geen tijd om te lunchen, het gevoel dat je alles alleen doet en er komt geen einde aan je mailbox. Je adem zit hoog, je krijgt door de dag heen hoofdpijn en je vergeet water te drinken. Herkenbaar? Maak dan nu eens twee minuten tijd om dit te lezen.

Gun jezelf 2 minuten

Voordat je verder leest: Haal één keer diep adem en ontspan je schouders. Grote kans dat je met opgetrokken schouders zat.

Gun jezelf twee minuten voor jezelf. Lastig als je het druk hebt, want je bent bang dat je dan juist nog meer achter gaat lopen op je schema. Maar het werkt, je moet het alleen doen. Die stap is groter dan de oefeningen of de tijd die het kost. Klinkt zo simpel, maar we hebben altijd een excuus. Hoe ik het weet? Ik ben precies zo. Je zou denken dat sinds ik in de mindful business zit mij het allemaal makkelijk af gaat. Nou vergeet het maar. Ik heb ook nog steeds dagen dat ik moe thuis kom van een freelance klus, het idee heb dat ik echt alles gegeven heb. En gun ik mezelf die rust dan als ik het overdag al voel aankomen? Soms. Ja echt! Soms lukt het me. En als ik het kan, dan kan jij het zeker.

Hier mijn tips. 5 simpele ontspanningsoefeningen voor op werk

Het mag vooral niet teveel tijd kosten. Tegenwoordig weet ik dat het me meer tijd oplevert dan het kost. Maar trust me, dat heb ik ook geleerd de afgelopen jaren. En wat ik zeg: als ik het kan, dan kan jij het ook.

Oefening 1: Hou je adem 10s in

Ga rechtop zitten (achter je bureau?) en ontspan je schouders. Adem nu in 4-6 seconden diep in. Hou je adem 10 seconde vast en adem dan weer 4-6 seconden uit. Doe dit 6 keer. Kost je 2 minuten en je voelt je meteen meer ontspannen. Heb je iets langer de tijd? Dan kan je ook deze geleide oefening luisteren waarin we je begeleiden in je ademhaling. Duurt ongeveer 7,5 minuut.

Oefening 2: Muziek luisteren

Doe je oordopjes in en zet je lievelingstliedje op. Probeer de hele tekst van het liedje te luisteren. Ben je bewust van je ademhaling en geniet gewoon van het liedje. It is all good! Hier een lijst met happy muziek.

Oefening 3: Bedenk een quote en lach!

Wat is de eerste quote die nu in je opkomt? En waarom denk je aan deze quote? Kies voor een positieve herinnering. Krul je lippen nu iets omhoog aan beide kanten en lach. Lekker hè! Hier vind je inspiratie voor quotes.

Oefening 4: Bewust lopen naar de volgende vergadering

In plaats van te rennen naar je volgende vergadering, probeer eens bewust te lopen. Tel de stappen die je zet, bij iedere 4 stappen adem je in en de volgende 4 stappen adem je uit. Probeer dit ritme eens en lach erbij! Je zult merken dat je een stuk meer ontspannen aankomt op je volgende afspraak.

Oefening 5: Momentje van dankbaarheid

Haal een keer diep adem, en bedenk je lievelinsgtmoment van de afgelopen dag, week, maand. Het maakt niet uit. Hoe fijn dat jij zo’n lievelingstmoment hebt! Wees daar dankbaar voor. Er is meer in het leven dan stress en het is fijn om daar dankbaar voor te zijn. Haal nog een keer diep adem en ontspan je schouders.

Laat je niet gek maken! Het komt allemaal wel goed… Do what you love and love what you do. Dan kan je de hele wereld aan!


Gepost onder Mindfulness oefeningen met de tags Mindful werken en Mindfulness

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties