Chaos? Met deze twee oefeningen kom je weer in je lijf

Chaos? Je lijf helpt je, met deze oefeningen.

Je kan het nog zo goed geregeld hebben, soms is er gewoon sprake is van chaos.Je werk, vrienden, partner, kinderen die ziek worden, huisdieren die pootjes breken of je spullen onderkotsen, een griepje dat half doorzet… Je bezwijkt nog niet, maar hoe blijf je functioneren? Je hoeft er geen kick uit te halen, maar gewoon het gevoel dat je rustig kan blijven. Dat je blijft staan. Ik zie het zo: de chaos, alle dingen die er van je verwacht worden, die je van jezelf verwacht, draaien als een wervelwind om je heen. En toch blijf jij staan. Rust in het oog van de storm. Hoe?

Impact op je lijf

Je lijf is er altijd, ook al vergeet je het misschien een groot deel van de dag. Je hebt het nodig. Het volgt gedwee in alles wat je doet (tot op zekere hoogte, daarover een andere keer meer). Vergeet je lichaam niet! Voor je het weet zit je hoofd in die wervelstorm, je lichaam volgt, je zweeft en gaat alle kanten op. Doodvermoeid met honderden gedachten lig je te stuiteren in je bed. Erger nog: ergens halverwege de dag voelt het al alsof je jezelf moet opdelen in tien verschillende personen. Lukt niet. Trust me. Je luistert er niet naar en gaat weer verder. Je moet verder.

En ga maar na, je voelt het in je lichaam, de onrust. Spierspanning, vermoeidheid, net niet ziek worden. Te moe om te slapen zelfs.

Je lichaam als tool: het wijst je aan wat er speelt op het moment

Onrust heeft niet alleen impact op je lichaam, je kunt het ook omdraaien. Je lichaam bewust inzetten. Het niet negeren. Maar hoe kom je terug bij je lijf? Niet alleen door sport, maar juist door stilte en rust. Je hebt de hele dag al actie door te denken en te doen. Geef jezelf even ruimte en rust. Dat kan heel makkelijk tussendoor en als het je helpt kun je er meer tijd voor nemen.

Voor je het weet ervaar je meer afstand tot de chaos, je blijft staan. Er ontstaat meer helderheid, ondanks alle dingen die doorgaan.

Je lijf spreekt, het geeft je energie en wijst je aan wat er speelt op dit moment. Het kan je altijd helpen. Zonder poespas, helemaal niet ingewikkeld. Alleen moet je de aandacht hebben om ernaar te luisteren. Als je er ook nog bij gaat mediteren, geeft het je zelfs extra tijd. Het voelt alsof je meer kan ervaren in hetzelfde moment. Bizar.

Nieuwsgierig? Twee manieren om kort te ervaren hoe je in je lijf kunt komen

Deze oefeningen helpen je zodat je lijf weer rust kan bieden in onrustige momenten:

– 5 seconden: waar je ook zit, je vergadering begint zo of je kind stopt niet met huilen, je schoonmoeder heeft commentaar op alles…wiebel even met je tenen. Als je het fijn vindt stel je dan voor dat je verankerd bent in de aarde. Als een boom bijvoorbeeld. Niemand die het ziet. Ben je er weer?

– 5 minuten: ga zitten op de grond (of op een matje). Doe je ogen dicht en ga na wat je voelt in je lijf. Pijn? Beweging? Ruimte? Spanning? Gezoem? Er is altijd wel iets.

  • Zet je voetzolen tegen elkaar en laat je knieën naar buiten vallen (zachtjes). Zorg dat je goed op je zitbotten zit, niet aan de achterkant van je billen maar echt rechtop dus.
  • Beweeg je knieën langzaam op en neer, alsof je ze zachtjes uitschudt (vlinderen). +/-1 minuut.
  • Schommel nu van links naar rechts, nog steeds met je voeten tegen elkaar aan. Het hoeft geen grote beweging te zijn, maar doe wat jij op dat moment wilt. +/- 1 minuut.
  • Zit stil  (voeten nog steeds tegen elkaar) en laat je bovenlijf hangen, bolle rug dus. Als je het fijn vindt kun je iets neerleggen om op te leunen (dik kussen, handdoek o.i.d.). Je hoeft niet helemaal voorover te komen, maak het zo makkelijk mogelijk. +/- 2 minuten.
  • Kom rechtop zitten met je ogen dicht en voel even je hele lijf. Hoe zit je nu? Wat voel je? Beweging, ruimte, warmte? Ben je meer ontspannen of heb je nu juist door dat je lijf meer aandacht wilt?

Wanneer je verbindt met je lijf, ben je dieper verbonden met jezelf. Zo ben je ook makkelijker verbonden met anderen. Dat geeft energie en vooral veel plezier.

Camilla deelt op HoA lichamelijke ervaringen, en koppelt hier oefeningen aan. Over luisteren naar je lijf en zo de verbinding met jezelf weer vinden. Eerder schreef ze al een blog over het vinden van rust in je lijf. 

Hier vind je meer over Camilla.


Gepost onder Mindfulness oefeningen met de tag Energie

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties