Leren mediteren

Leren mediteren: Welke meditatie werkt voor jou

Er bestaan heel veel vormen van meditatie. Wat voor de ene persoon werkt, kan voor een ander helemaal niet werken. Het allerbelangrijkste is dat je iets vindt wat voor jou werkt en bij jou past. Maar hoe weet je welke vorm van meditatie voor jou werkt?  In onderstaand werkboek vind je ook een stappenplan om je te helpen dit inzicht te verkrijgen.

Uitgangspunten voordat je bepaalt welke meditatie bij jou past

1. De meditatie is toegankelijk voor jou

Het belangrijkste is dat je in eerste instantie een meditatievorm kiest die op dit moment bij je past en dichtbij je staat. Het mag toegankelijk zijn voor jezelf. Als het te ver van je af staat kan dit je wellicht afschrikken en ervan weerhouden om te mediteren, en ook vol te houden. Daar zit namelijk de crux. Om echt de voordelen van mediteren te ervaren is het fijn dit op regelmatige basis te doen. Net als met sporten, hoe meer je traint hoe ‘fitter’ je wordt. Maar ook geldt, overtrain je niet. Zoek naar de balans in je eigenmeditatie. Uiteindelijk weet en voel jij wat het beste voor je is.

Download hier het werkboek: Stappenplan welke meditatie past bij jou.

2. Jouw ervaring telt

Het gaat er niet om welke meditatie andere mensen fijn vinden, maar wat voor JOU werkt. Ervaring levert je het meeste inzicht op. We kunnen van alles vertellen over meditatie en je kunt er eindeloos over lezen, maar uiteindelijk kan alleen je eigen ervaring je inzicht geven. Je moet het voelen. Doe een bepaalde meditatie voor een bepaalde tijd en zie wat dit met je doet. Hoe voel jij je erbij? Merk je verschil in je lichaam en/of emoties? Dit kan overigens ook verdriet en weerstand zijn. Ren daar niet in eerste instantie voor weg. Het kan goed zijn dat mediteren van alles losmaakt. Dit voelt in het begin niet altijd even ‘leuk’, maar kan juist goed zijn. Geluk en ontspanning krijgen juist de ruimte als we weerstand, woede en verdriet loslaten. Ook daar is meditatie een goede tool voor.

3. Ga op onderzoek uit en vraag hulp

Conclusie, ga op onderzoek uit en probeer verschillende vormen van meditatie. En ga ook op zoek naar verschillende personen die je daarin kunnen begeleiden. Wat de één een fijne stem vindt, vindt de ander niks. Ook daarin kun je verschillende proberen. Mocht je er niet uitkomen, laat het ons weten. Wij helpen je graag met het proberen van verschillende vormen van meditatie!

Leren mediteren in 40 dagen

Speciaal voor mensen die graag willen leren mediteren hebben we een cursus gemaakt. Aan het einde van de cursus heb je:

  • Een ritme waarin je dagelijks zonder moeite tien minuten mediteert
  • Kennisgemaakt met vijf verschillende vormen van meditatie, en weet je wat voor jou werkt
  • De tools om altijd en overal te kunnen mediteren

Leer meer over de cursus hier.


Gepost onder Meditatie

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties