Meditatie om jezelf en anderen te vergeven

Meditatie om jezelf en anderen te vergeven

Eerder schreef ik al over schuldgevoel, maar ook over het (ver)oordelen van jezelf en anderen. Een mooi hulpmiddel om dit gevoel te verminderen is jezelf en een ander vergeven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Deze meditatie kan je helpen.

Vergiffenis als hulpmiddel bij schuldgevoel

Schuldgevoel is letterlijk een gevoel van schuld. Het gevoel alsof je een ander of jezelf iets niet leuks hebt aangedaan, wat je had kunnen voorkomen. Zo kan ik nog steeds wel een schuldgevoel hebben over hoe ik voor mezelf gezorgd heb toen ik zoveel werkte. Stress, slechte voeding, weinig beweging. Maar ook richting anderen kan ik me schuldig voelen. Om de kleinste dingen. En ik ben ook af en toe boos op anderen. Alsof zij mij iets aangedaan hebben (wat in principe natuurlijk niet kan). Omdat ik het oneerlijk vind dat ze zo tegen mij ‘doen’, of het nou ook echt oneerlijk is of niet. 

Voor mij werkt: vergiffenis. Jezelf en een ander vergeven. Vergeef jezelf dat je iets niet gedaan hebt, dat je het anders had willen doen. Maar vergeef het ook de ander. Maar hoe? Onderstaande meditatie kan je erbij helpen.

Vergiffenis als hulpmiddel bij (ver)oordelen

Oordelen. We hebben ze allemaal weleens. Als jij vrij bent van oordelen over jezelf en anderen: wow, petje af. Als je echt eerlijk naar jezelf kijkt is dat dan echt zo? Een oordeel is snel gemaakt. Voor mij helpt het me te realiseren dat als ik een oordeel over een ander heb, dat het meer zegt over mij dan over een ander. Daar kan ik dan weer heel veroordelend over zijn tegen mezelf: “waarom moet ik zo nodig oordelen, nergens voor nodig!”. Je kunt jezelf en een ander vergeven voor de dingen die je (ver)oordeelt. Deze meditatie helpt mij daarbij.

Meditatie voor het vergeven van jezelf en anderen

Deze meditatie kreeg ik van een vriendinnetje van mij. Hij komt van Jose Antonio Manchado. Als de persoon of situatie met wie/waarmee je de oefening doet voor jou erg intens was, doe deze oefening dan minstens 21 dagen achter elkaar, iedere dag weer opnieuw.  

  • Ga ontspannen zitten of liggen. Sluit je ogen. Adem diep in, houd de adem vast, adem uit en val in je hart, alsof het een zwembad is. Blijf daar.
  • Stel je de persoon of de situatie voor met wie je de oefening wilt doen.
  • Hij/zij staat recht voor je en je kijkt hem/haar aan. Zeg vervolgens (en voel de woorden echt):

Ik vergeef je 

Ik vergeef mezelf

Ik maak je vrij van mijn oordeel

Ik maak mezelf vrij van mijn oordeel

Jij bent onschuldig

Ik ben onschuldig

Ik hou van je

Ik hou van mezelf

Dankje dankje dankje

  • Eindig deze oefening met: dat deze oefening in het voordeel mag zijn van alle levende wezens op aarde, zonder enige uitzondering.

Een variatie op de meditatie

Een variatie op deze oefening is dat je de persoon voorstelt als een vijfjarig kind, en jezelf ook. Doe deze oefening van het kind in jou, naar het kind in de ander.

Hier vind je meer meditatie oefeningen.

Leren mediteren

Voor degene die willen leren mediteren hebben wij de Online Meditatie Coach gemaakt. In de eerste week (van de 40 dagen) begin je met drie minuten mediteren per dag. Dit bouwen we op naar twee keer 10 minuten per dag. Meld je hier aan.

Wil je maandelijks tips & tricks over een bewust leven in je inbox? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief.


Gepost onder Meditatie met de tags Meditatie en Mediteren

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties