
Sensualiteit: 4 manieren om je als een goddess te voelen op je werk
Sensualiteit en werk zijn twee dingen...
Vroeger leefden we in de natuur en stonden we in contact met ons lichaam. We luisterden naar de signalen die het ons gaf van honger. Tegenwoordig zijn we deze connectie verloren en eten we steeds vaker uit emotie. In mijn eerdere blog schreef ik al wat emotie-eten inhoudt en wat de oorzaak is. In dit blog deel ik mijn tips om er vanaf te komen.
Stoppen met emotie-eten kent geen quick fix en op dieet gaan is niet de oplossing.
Emotie-eten doe je vaak vanuit een overlevingsstrategie die je al jaren inzet om je goed te voelen. Die ergens ook veel voor je heeft betekent en je lange tijd beschermt heeft. Meer oorzaken van emotie-eten vind je hier.
Ook gebeurt emotie eten vaak vanuit een beloning, als straf of als vlucht. Het is voor iedereen anders.
Je ervaart op dit moment waarschijnlijk dat het emotie eten niet meer voldoende oplevert. Het past niet langer bij je. Je bent nu aangekomen op het punt dat je voelt dat je het niet langer zo wilt.
Je bent er klaar voor om het probleem op het echte niveau op te gaan lossen zodat emotie-eten niet langer interessant is.
Emotie-eten echt oplossen vraagt van je dat je naar binnen keert en weer contact gaat maken met jezelf en het kind in jou. Het gaat erom dat je leert voelen en begrijpen waar het vandaan komt.
Alleen als je bereid bent daar echt onderzoek naar te doen en vol nieuwsgierigheid en open deze weg in te slaan kun je jezelf en het kind in jou vragen waar je echt naar verlangt. Je kunt jezelf leren dat je veilig bent en dat alle emoties welkom zijn zodat je kunt helen.
Een van de tools die ik iedereen aanraad is om een tijdje een emotie dagboek bij te houden. Noteer elke dag wat de overheersende emoties zijn die je ervaart. Het geeft veel inzicht.
Ook kun je opschrijven wat de verschillende emoties voor invloed hebben op je eetgedrag. Je zal zien dat je snel inzicht krijgt in welke emoties triggers voor jou zijn om te gaan eten.
Als je weet welke emoties jou aanzetten tot eten dan is de volgende stap om je emoties te leren ervaren. Waar je geneigd bent ze weg te eten ga je ze verwelkomen.
Als je getriggerd bent en de neiging voelt om naar de kast met koekjes te lopen. Loop je naar de slaapkamer of de bank en gaat daar gewoon zitten.
Je zet een wekker op je telefoon op 10 minuten later, sluit je ogen en voelt gewoon wat er gebeurt in je lichaam. Wat speelt zich daar af? Misschien voel je ergens spanning, word je aandacht ergens heen getrokken of zijn er tranen. Verzet je er niet tegen maar verwelkom alles wat er is en blijf gewoon rustig zitten.
Als je na 10 minuten nog getriggerd bent doe je het nog eens 10 minuten. Zo niet, dan drink je een groot glas water en ga je vijf minuten iets doen wat je leuk vindt. Denk aan dansen op je favoriete muziek, lekker meezingen, een rondje om het huis lopen of wat ademhalingsoefeningen. Doe iets wat jij fijn vindt om te doen zodat je daarna lekker de dag kunt voortzetten.
In principe beschikken wij allemaal over het mechanisme om een emotie in 90 seconde te kunnen ervaren en los te laten maar vooral in het begin is de kans groot dat je er langer over doet om die emoties helemaal toe te laten.
Je zal zien dat dit steeds makkelijker wordt. Hoe vaker je jezelf zo uit een eetbui weet te houden hoe sneller je doorkrijgt dat de emoties die je al die tijd weg at er gewoon mogen zijn en ook weer weggaan!
Er zijn verschillende soorten honger. Onder andere fysieke honger en emotionele honger.
Fysieke honger is de enige honger soort waar je op hoeft te reageren met eten. Het ontstaat op een rustige manier, een aantal uren nadat je wat hebt gegeten. Het veroorzaakt dat je flauw wordt of je ervaart het doordat er een rommelig gevoel in je buik ontstaat. Je wilt iets eten dat voedzaam is en voelt wanneer je voldoende hebt gegeten. Bij deze vorm van honger komen geen emoties of schuldgevoelens kijken.
Emotionele honger daarentegen gaat vaak gepaard met hele andere sensaties. Je voelt een enorme craving op komen en wilt zo snel mogelijk iets eten. Je wordt naar de kast getrokken en wilt zo snel mogelijk verzadigd worden. Vaak maakt het niet eens uit wat je eet als het maar veel en snel is. Na het eten komen er gevoelens van schaamte, schuld en negatieve gedachten.
Hoe beter je de verschillende vormen leert onderscheiden hoe makkelijker het wordt om te kiezen voor dat wat goed voor je is.
Op dieet gaan helpt niet maar het is belangrijk om zo puur mogelijk te eten. Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen het beste aan houden om je bloedsuikerspiegel en hormoonhuishouding stabiel te houden:
Als je bovenstaande richtlijnen aanhoudt voorzie je je lichaam van goede voedingsstoffen die je bloedsuikerspiegel en hormoonhuishouding balanceren. Daardoor voel je je fitter, ben je langer verzadigd, heb je minder drang naar eten, ben je emotioneel stabieler en is je gemoedstoestand positiever. Eetbuien zullen daardoor minder snel ontstaan.
Emotie eten overwinnen is een proces. Hou er rekening mee dat dit met up’s en down’s gaat en dat er hele fijne maar ook moeilijke momenten zullen zijn.
Als je merkt dat er veel negatieve gedachten zijn, zoek dan een manier waarop je ze leert onderscheiden. Geef ze een naam, een karakter een verschijning en leer er mee samenwerken. Laat de gedachten er zijn maar geloof ze niet langer.
Spreek met jezelf af dat je vanaf nu lief voor jezelf bent en liefdevol tegen jezelf en je lichaam praat. Dat zorgt ervoor dat deze reis een mooie waardevolle reis gaat zijn.
Doe elke dag iets voor jezelf waar je je fijn bij voelt. Denk aan je lekker insmeren met een fijne olie, je scrubben, koop mooie bloemen voor jezelf, maak een lekkere kop kruidenthee, bel een vriendin waar je blij van wordt.
Check een aantal keren per dag in bij jezelf en vraag jezelf af wat er op dat moment in jou speelt en waar je behoefte aan hebt. Dat kan even rust zijn tijdens het drukke werken, mediteer dan even op de wc of loop een blokje om. Probeer de hele dag zo in te richten dat je er bewust voor kiest om te doen wat goed voor je voelt.
Het helpt ook om positieve affirmaties te gebruiken die je kracht bij zetten. Zeg ze niet alleen hardop tegen jezelf maar voel ze ook echt. Een positieve affirmatie kan bijvoorbeeld zijn: ik ben trots op mijn lichaam of ik voel me fijn en veilig in mijn lichaam.
Zeg het niet alleen, maar voel echt dat je trots bent, dat je zelfvertrouwen hebt en dat je je lekker voelt. Maak echt contact met de sensaties die dat geeft anders heeft het zetten van affirmaties weinig nut.
Vind je het lastig om te voelen hoe het voelt om trots te zijn op je lichaam? Ga dan terug naar een moment in het verleden waar je dit voelde en voel wat er gebeurt in je lichaam. Hoe voelt dat? Waar voel je dat? Maak er zo vaak mogelijk contact mee. Hoe meer je in verbinding komt met het gevoel dat het je geeft, hoe meer je dat gaat aantrekken!
Gepost onder Coaching met de tags afvallen, emotie eten, Gezond eten & drinken, Lichaamsbewustzijn, zelfacceptatie en zelfvertrouwen