5 gewoontes voor een blij en bewust leven

Een gewoonte kun je op veel verschillende manieren omschrijven. Sommige gewoontes helpen je enorm. Zoals tandenpoetsen, douchen, gezond eten, sporten. Maar er zijn vast ook wel patronen waar je minder blij mee bent, zoals te laat komen, altijd controle willen hebben, een snack voor het slapen gaan etc. Een ‘goede’ gewoonte kan heel erg bijdragen aan een vrij en bewust leven, maar waar te beginnen? Deze week deel ik vijf gewoontes die mij een blij en vrij leven geven, die jij ook direct kunt toepassen.

Wat zijn gewoontes of patronen

Patronen kun je zien als een soort klein programmaatje in je hersenen. Doordat ze hier vastliggen kan het lastig zijn om er vanaf te komen of een nieuwe aan te leren. Een mooi voorbeeld is dat als je iedere dag dezelfde route naar werk fietst, er een bepaalde vastliggende route ontstaat. Hoe vaker je op deze manier rijdt, des te lastiger het is om er vanaf te wijken. Niet erg, maar misschien wil je je blik een keer verruimen? 

Of misschien heb je wel bepaalde patronen in je dag die je graag wilt doorbreken. Denk aan laat naar bed gaan (en moe wakker worden), altijd 5 minuten te laat van huis weggaan, bij het wakker worden meteen op je telefoon kijken, je ontbijt overslaan en ga zo maar door. Voor het doorbreken van een gewoonte is vaak veel moed en doorzettingsvermogen nodig. 

Nieuwe gewoontes creëren

We kijken vaak naar het doorbreken van patronen, maar het kan juist ook heel erg helpen om te kijken naar de gewoontes die je graag wilt creëren. Bijvoorbeeld dagelijkse mediteren. Als je het aangaat om een nieuwe gewoonte te maken kijk dan met enige mildheid naar jezelf. Soms willen we (in het voorbeeld van mediteren) direct vanaf dag 1 iedere dag mediteren en het liefst minimaal 20 minuten. We kunnen onszelf dan halsoverkop in iets te storten en na een week volledig gefrustreerd te stoppen. Stap voor stap is aan te raden. Wees ook lief voor jezelf door streng te zijn voor jezelf. Houd focus, vraag anderen je te helpen en geef jezelf een duwtje in de rug als je een dag niet gemediteerd hebt. Niet erg, de volgende dag sta je op en ga je gewoon weer door! 

5 gewoontes die mij een blij en vrij leven geven

Ik deel graag welke gewoontes mij helpen om het vrije leven te leiden dat ik nu heb. 

1. Wakker worden en een wens doen

Een aantal jaar geleden werd ik wakker en was het eerste wat ik deed mijn mail checken. Niet echt een ontspannen begin van mijn dag. Daarvoor in de plaats heb ik nu de gewoonte om elke (!) ochtend, zodra mijn ogen open gaan mijn handen op mijn buik te leggen. Ik luister dan naar mijn ademhaling en voel hoe het met me gaat. Dan doe ik een wens voor de dag. Een paar voorbeeldjes:

Bron: https://www.instagram.com/willemijnwelten/

2. Voor mezelf zorgen door yoga & meditatie

Hier is het voor mij allemaal mee begonnen. Yoga en meditatie hebben me echt een ander leven gebracht. Iedere ochtend start ik de dag hiermee. De ene dag doe ik een wat pittigere hatha flow, de andere ochtend alleen een meditatie.  Voor degene die meditatie ook in hun patroon willen krijgen hebben we een programma gemaakt van 40 dagen waarin je leert mediteren. Bekijk het hier

3. Dankjewel zeggen tegen alles (en dan bedoel ik ook alles)

Het is wetenschappelijk bewezen dat dankbaarheid je een gevoel van geluk geeft, een meer optimistische kijk op het leven en je slaapt er zelfs beter van. 

Een fijne oefening in dankbaarheid is om iedere ochtend op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld dat de zon schijnt, je partner die je heeft laten uitslapen, een vrije dag, een goede vriendin, een lekkere kop koffie, het kan van alles zijn! Focus op de fijne dingen! 

Omdat ik dit al een paar jaar doe, zit dankbaarheid helemaal in mijn ‘systeem’. Ik voel het dus ook steeds meer en sneller. 

Ik kan dankbaar zijn als mijn fiets er nog staat (en dan zeg ik ook echt in mijn hoofd: dankjewel dat je er nog bent), voor mensen die op straat naar me glimlachen, voor het missen van een trein (kan ik nog even op het station een koffietje halen).

4. Luisteren naar mijn lijf

Ik geloof dat je lijf signalen geeft. Je herkent misschien wel dat iets ‘niet goed voelt’. Dat voel je dan aan. Of dat je altijd buikpijn krijgt als je een meeting hebt over een bepaald onderwerp. Hiernaar heb ik leren luisteren. Voor mij is het als een nieuwe taal leren. Als je hier op gaat letten, zul je merken dat je gaat begrijpen wat je lichaam je probeert te vertellen.

Je kunt hier ook mee oefenen:

  • Als je thuis komt neem dan even een moment om het gevoel terug te halen van je lijf. Wat probeerde het je te zeggen. 
  • Ga in een comfortabele houding zitten, sluit je ogen, haal drie keer diep adem en vraag aan jezelf: wat wil je dat ik hoor?
  • Word eens stil worden en kijk welke sensaties jij voelt in je lijf. Gewoon waarnemen.
  • Schrijf dan op wat je ervaart.

Vroeger hoorde ik de signalen wel, maar dan ging ik gewoon door. Nu luister ik er niet alleen naar, maar handel ik er ook naar. Als mijn lijf als signaal geeft: Nee. Dan doe ik het dus niet.

5. Mensen aankijken in de ogen

In alle haast tegenwoordig merk ik dat we snel geneigd zijn elkaar niet meer echt aan te kijken. En dat terwijl ik geloof dat juist in het echte contact met mensen zoveel bewustzijn en vrijheid verborgen ligt. Ik probeer mensen echt aan te kijken, mijn vrienden, familie, maar ook degene die mij helpt in de supermarkt, iemand op straat die me wat vraagt. Probeer het maar eens. 

Bewust aandacht voor een ander geeft jou echt zoveel vrijheid.

Hoe kun je die gewoontes creëren?

Deze gewoontes had ik niet allemaal in één dag, maar er is wel een dag waarmee je begint. Waarin je je voorneemt: nu ga ik het doen. Het kan zo fijn zijn om daar wat hulp bij te krijgen! Wil jij dit ook? Doe dan met ons mee in Maandelijks Bewustzijn. Beloofd! Je gaat je zoveel vrijer en rustiger voelen!

Liefs,

Willemijn


Gepost onder Everyday mindfulness met de tag Patronen doorbreken

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties