Niet kunnen slapen: 5 tips om sneller in slaap te vallen

Sneller in slaap vallen met deze 5 tips

We kennen ze denk ik allemaal wel eens, van die dagen dat je met moeite in slaap komt. Soms val je als een blok direct in slaap, maar soms ben je nog aan het piekeren, of komt de hele dag nog even rustig aan je voorbij. Niet handig voor je slaaprust. Met deze 5 tips val je sneller in slaap.


Niets is fijner dan in je bed kruipen na een lange dag! Het is wel zo fijn om dan ook in slaap te vallen, maar dat lukt niet altijd direct. Ik heb een periode gehad dat ik niet goed kon slapen, of zelfs nachten wakker lag. Ik ben toen gaan onderzoeken hoe ik mijn slaapritme kan verbeteren en uiteindelijk ook sneller in slaap val.

Sneller in slaap vallen met deze 5 tips:

1 Een natuurlijk slaapritme

Ritme is het sleutelwoord voor balans, zo werkt dit ook voor je biologische slaapritme. Als je een paar vrije dagen of weken hebt, kun je erachter komen wat jouw natuurlijke slaapritme is. Dit houdt in gaan slapen zodra je moe wordt, en ontwaken zonder wekker. Dit is niet voor iedereen weggelegd op dit moment, wat je wel kunt doen is je ritme sturen. Ga op een vast tijdstip naar bed, en sta op een vast tijdstip op.

2 Beter slapen met een vast avondritueel een natuurlijk slaapritme

Een avondritueel is vooral voor kinderen heel belangrijk, dit geeft ze houvast en structuur. Ook voor volwassenen is dit raadzaam, zeker als je moeite hebt om in slaap te komen. Je kunt bijvoorbeeld kruidenthee drinken, een hoofdstuk uit een boek lezen, tanden poetsen, mediteren en gaan slapen. Wat deze rituelen ook inhouden voor jou, deze kun je zelf invullen. Het gaat om activiteiten die weinig inspanning kosten en jou ontspannen.


3 Dim de lichten naarmate het later op de avond wordt

Pas je verlichting aan naarmate het later op de avond wordt. Je hersenen maken namelijk stofjes aan die je slaperig maken in een donkere ruimte. Je continue in felle lichten begeven bevorderen het sneller in slaap vallen niet.

4 Zet na 9 uur je televisie, telefoon en/of laptop uit

Pak eens een boek of een tijdschrift voordat je gaat slapen en staar je niet langer blind op een beeldscherm. Het blauw wat in beeldschermen zit zorgt ervoor dat je hersenen stofjes aanmaken die je juist weer alert maken. Ben je hier bewust van en zet je tv en telefoon uit een uur voordat je gaat slapen, zodat je je hoofd natuurlijk ‘moe’ kunt maken.

5 Ga pas naar bed als je je slaperig voelt

Een veelgemaakte fout is in bed stappen als je nog actief bent. Het bed beschouwen als plek om te slapen is een must. Voel je dat je nog veel energie hebt? Lees dan op de bank nog een boekje of doe een meditatie oefening. Het heeft geen zin om met tegenzin in bed te liggen. Je gaat dan naar bed omdat het ‘moet’. Als dit voor jou werkt is het prima, maar als je last hebt van piekeren in bed kun je beter pas je bed in stappen als je merkt dat je ogen zwaarder worden.


Korte meditatie voordat ik in bed stap helpt mij om sneller in slaap te vallen

Wat mij helpt  bij het in slaap vallen is iedere dag voordat ik in bed stap op de rand van mijn bed zitten en stilstaan bij deze dag. Dit is een korte meditatie van ongeveer 10 minuten. Ik sluit mijn ogen, zet beide voeten op de grond en visualiseer een lijn vanuit mijn stuit de grond in en geef deze een kleur. Ik zit stevig, en mijn aandacht richt ik op mijn ademhaling. Hierdoor word ik rustig. Ik zeg ongeveer 10 minuten, omdat dit per keer verschilt. Ik doe dit op intuitie en kom steeds op 10 minuten uit, waarschijnlijk omdat ik mezelf instrueer met ‘10 minuten’. Als je het fijner vind om een timer te zetten kan dat ook. Het is belangrijk dat je de dag in rust afsluit. Zo voorkom je dat je in bed stapt met een onrustig en gehaast gevoel.

 

Sneller in slaap vallen door de Pillow Spray van ‘This Works’

Ik heb pas geleden het merk ‘This Works’ ontdekt. Dit is een slaaplijn met producten die je slaap stimuleren. Voor alle slechte slapers. Ze hebben bodylotion, bodyolie, sprays voor op je kussen. De werking is klinisch bewezen om je een betere slaap te bezorgen. Zoals zij omschrijven laat het je zenuwen kalmeren. Ik heb zelf de Deep Sleep Pillow Spray aangeschaft, omdat ik natuurlijk erg nieuwsgierig was. Ik spray het afentoe op mijn kussen, en het ruikt heerlijk. De geur doet me denken aan vakantie, het maakt me kalm.

Of het me echt sneller in slaap brengt betwijfel ik, maar voor iedereen die slecht in slaap komt is het een aanrader. Het zijn altijd meerdere factoren bij elkaar die je tot rust brengen. Als je je bed in stapt wanneer je net een dosis caffeine hebt gehad en je nog even rond je bed hebt gerend kun je sprayen wat je wilt, het gaat je niet helpen sneller in slaap te vallen.

Kortom; Zorg voor een fijn avondritueel, een gezond slaapritme en laat je ‘mind’ even tot rust komen voordat je in bed stapt. Slaap lekker voor vanavond!

Wil je meer tips over beter en makkelijker slapen? Jane geeft in dit blog uitleg!

 


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags Meditatie en Niet kunnen slapen

Elianne Dudok

door Elianne Dudok

Reacties