bewust kerst vieren

Hoe kan je bewust kerst vieren?

Je rent van afspraak naar afspraak, de dagen vliegen voorbij en zonder dat je het door hebt is je week alweer voorbij. Herkenbaar? Warning! Dit zijn tekenen dat je op de automatische piloot bent overgestapt en je misschien even een momentje van bewustzijn voor jezelf mag inplannen. Pleun helpt je hier een handje bij met haar wekelijkse koffie met jezelf-column. Jouw wekelijkse portie inspiratie om dicht bij jezelf te blijven staan, onder het genot van een kopje koffie natuurlijk. Dit keer over bewust kerst vieren, mét de hele familie.


Bewust kerst vieren

Santa Claus is in town! Heerlijke periode. Zo gezellig. Zo veel liefde. Lichtjes. Etentjes. Wijntjes. Kerstbomen. Ik ben altijd helemaal happy. Maar het kost me ook energie. Ik weet dat ik vaak dingen oppik met mijn hooggevoeligheid, maar in periodes als deze wordt dat vaak 10x zo erg. Of dat nou komt doordat mensen daadwerkelijk meer voelen (kan dat?), je met mensen bent waar je niet zo vaak mee bent of je geconfronteerd wordt met familiesamenstellingen.. I don’t know.

Maar goed, let’s focus on the positive things today! We gaan dit koffie met jezelf-momentje eens een koffie met de hele familie-momentje maken. Misschien vindt jouw familie al jouw mindful-rust-energie-geneuzel maar onzin, maar het ligt er maar net aan hoe je het inkleedt. Want uiteindelijk heeft iedereen er baat bij. Hieronder wat ideetjes die jou een bewuste, maar vooral een hele leuke kerst brengen. Mèt de hele familie.

Hoe doe je dat, bewust kerst vieren?

  •  Ga een stuk wandelen. Vaak hebben we de neiging om binnen te hangen, nog maar een wijntje te drinken of een spelletje te doen. Leuk en aardig, maar de natuur in kan je letterlijk een gevoel van ruimte geven op deze drukke dag. Adem de frisse winterlucht in, focus je op de grond onder je voeten, maak contact met de liefde die je voelt voor de mensen om je heen, kijk naar de lucht en naar de bomen. Voel dat je leeft. En kom even tot rust in je hoofd en lijf.
  • Kook met aandacht. Hoewel veel mensen dit al zullen doen, ben ik bijvoorbeeld iemand die er niet perse van geniet uren in de keuken te staan. Neem eens de tijd je favoriete recept met liefde te bereiden. Kies zorgvuldig je ingrediënten uit. Ruim de keuken helemaal op, zodat je alle aandacht hebt voor dat ene recept. Neem de tijd om het eten te bereiden. Maak het met liefde. 
  • Eet met aandacht. Ik hoorde ooit een oefening dat je 20 minuten over een rozijntje eten moest doen. 20 minuten. 1 rozijntje. Vast een hele goede oefening maar daar heb ik dus geen geduld voor. Wat bij mij wel werkt is om rustig aan te eten. Leg na een hap je mes en vork even neer. Kauw vaak. Probeer goed te proeven wat je eet en GENIET er van. Sowieso beter voor je lichaam en het brengt kalmte.
  • Maak een dankjewel-potje. Zoals ik in mijn vorige blog ook al beschreef kan ik er één jaar zo ontzettend veel gebeuren. Leuk om momenten die je hebt meegemaakt eens langs te gaan. Ga met de hele familie om de tafel en schrijf op waar je dankbaar voor bent. Dit kan voor iedereen wat anders zijn. Van dat biertje na die ene zware wandeltocht tot iemand die in je leven is gekomen. Stop al jullie briefjes samen in een pot en haal ze een voor een er uit. Lees ze voor en deel jullie dankbaarheid. Glimlachen en warme hartjes gegarandeerd! (Ook leuk om te bewaren en volgend jaar nog eens te lezen). Een andere optie is het spel Vertellis.
  • Deze tip had je van mij als vlogkoningin natuurlijk kunnen verwachten.. Maak een video! Wat ik regelmatig doe met een vriendinnetje is een journaal opnemen. ‘’Hallo allemaal, welkom bij een nieuw journaal. Live vanuit…’’ Maak een journaal met de hele familie over het afgelopen jaar, of over een moment waar jullie veel lol om hebben gehad. Ik beloof je dat het fun wordt.
  • Geef elkaar message of reiki-behandelingen. Bij ons eindigen we na het eten vaak even samen hangend op de bank met de welbekende after dinner dip. Perfect moment om je zusje, tante of neefje even een korte massage te geven. Ik ken niemand in mijn omgeving die het niet fijn vindt om gekriebeld of gemasseerd te worden. Zo fijn.
  • Dans! Vaak na bovenstaande after dinner dip, komt er nog meer wijn op tafel, gaat de muziek langzaamaan steeds harder en wordt er gedanst. Top 2000. Van Billy Joel tot Marco Borsato. Van Earth, wind & fire tot dat ene liedje in de auto op vakantie. Beweeg. Maak plezier. Dans. Geniet van de muziek en van de vrijheid die je voelt bij deze mensen.

Hoe fijn en leuk dit ook allemaal is, soms is het je toch even te veel. Neem dan even een momentje voor jezelf. Terug naar je ademhaling. Mediteer even. Dan kun je daarna weer met volle teugen genieten.

Hele warme, plezierige en liefdevolle kerstdagen gewenst.

Met veel liefs, Pleun

Pleun Peters

door Pleun Peters

Reacties