vergeven en brief schrijven

Koffie met jezelf: Vergeven in 5 stappen

Je rent  van afspraak naar afspraak, de dagen vliegen voorbij en zonder dat je het door hebt is je week alweer voorbij. Herkenbaar? Warning! Dit zijn tekenen dat je op de automatische piloot bent overgestapt en je misschien even een momentje van bewustzijn voor jezelf mag inplannen. Pleun helpt je hier een handje bij met haar wekelijkse koffie met jezelf-column. Jouw wekelijkse portie inspiratie om dicht bij jezelf te blijven staan, onder het genot van een kopje koffie natuurlijk. Deze week staat het thema ‘vergeven’ centraal. Enjoy!

Koffie met jezelf: Vergeving, wat is dat nou?

In mijn vorige column beschreef ik zes tips voor een minder druk hoofd. Deze week wil ik je meenemen in een oefening over vergeving. Een onderwerp dat mij de laatste weken vaak triggert. Ik zie het terugkomen in blogs, video’s, oefeningen en quotes en bovendien in mijn leven. Toch heb ik moeite met het woord ‘’vergeven’’. Want wat is dat nou precies? Welke definitie voor mij het beste past weet ik eigenlijk nog steeds niet. Zo veel meningen, zo veel waarheden. In deze blog ga ik je dan ook niet vertellen wat vergeving voor mij is, maar ga ik een oefening met je delen die mij enorm geïnspireerd heeft en mij veel ruimte heeft gegeven.

It’s one of the greatest gifts you can give yourself, to forgive. Forgive everybody.’’ – Maya Angelon

Stapje voor stapje vergeven

De reden dat je iemand wilt vergeven is vaak omdat je boos bent op een situatie of persoon. Het houdt je bezig, het kost je energie, je kunt het niet loslaten. Stapje voor stapje neem ik je mee in een stukje vergeving van een situatie die jou op een negatieve manier bezig houdt.

Forgiveness is the final form of love

De theorie die ik in deze oefening gebruik is dat wanneer jij vasthoudt aan negatieve gevoelens/gedachten richting een persoon, je daarmee alle ruimte inneemt die er tussen jou en de persoon is. Op deze manier is er voor de ander geen ruimte om hier iets mee te doen en kan deze persoon zich misschien benauwd voelen. Dit gaat niet over letterlijke fysieke ruimte, maar over ruimte die je inneemt in energie door jouw gevoelens en gedachten. Door deze oefening geef je de ruimte terug aan de ander en ontstaat er dus ruimte voor vergeving. Door deze ruimte zal de situatie jou veel minder negatieve energie kosten.

Vergeven stap 1. Wie of wat houdt jou op een negatieve manier bezig?

Om deze oefening wat specifieker te maken wil ik je vragen een situatie in je hoofd te nemen die jou op een negatieve manier bezig houdt. Neem een situatie waarbij je het gevoel hebt dat nog niet alles is uitgesproken. Dit kan zijn in een ruzie met een vriendin of onrecht dat je is/hebt aangedaan.

Vergeven stap 2. ‘’Lieve…’’

Je gaat een brief schrijven naar deze persoon. Deze brief start je met: ‘’Lieve…. Ik schrijf je deze brief omdat onze situatie mij op een negatieve manier bezig houdt en ik dit voor ons beiden niet meer wil’’. Vervolgens mag je alles op schrijven dat jou nog dwars zit, al je woede, verdriet, eerlijkheid; gooi het allemaal maar op één hoop. Dit is het moment om elk beladen stukje dat er nog zit op te schrijven, weg uit jouw lichaam en hoofd. Nadat je alles er uit hebt geschreven eindig je je brief met: ‘’Ik vergeef je dat je hebt gehandeld zoals je hebt gehandeld en dat de situatie zo is gelopen. Ik vergeef mezelf dat ik erop heb gereageerd zoals ik heb gereageerd en ik dit niet anders had kunnen doen.’’

Vergeven stap 3. Let it burn

Het feit dat dit op papier staat en niet meer alleen in je hoofd zit, kan vaak al veel rust geven. Om de ruimte waar ik het voorheen over had echt terug te geven aan die persoon ga je de brief verbranden. Door het verbranden gaan jouw woorden (en dus je gedachten en gevoelens) op in as. Door dit buiten uit te strooien geef je jouw gedachten en gevoelens aan het universum.

Vergeven stap 4. Trust the Universe

Het Universum neemt jouw negatieve gevoelens omtrent dit onderwerp van je over. Vertrouw erop dat het in goede handen is en dat het Universum er voor zorgt dat jouw boodschap uiteindelijk terecht komt bij de persoon waar jij naar hebt geschreven. Omdat jouw boodschap vanuit vergeving en daarom vanuit liefde is geschreven zal dit altijd altijd op een positieve en helende manier uitkomen bij de juiste persoon. Verwacht niet dat je gelijk een antwoord (terug) krijgt, of dat het nu gelijk is opgelost. Maar het is nu aan het Universum en niet meer aan jou.

Vergeven stap 5. Let it go

Het klinkt altijd zo simpel… Helaas is dat het niet, dat weet ik. Maar kies er voor dit nu los te laten. Je hebt vanuit liefde gehandeld. Je hebt jouw aandeel gedaan. Het is aan de ander en aan de situatie er nu mee te doen wat goed is voor jullie beiden. Vertrouw er op dat dit gebeurt en laat het voor nu gaan. Gun jezelf de ruimte die is ontstaan. Je bent het waard die negatieve gevoelens nu los te laten. Het is tijd de ruimte op te vullen met nieuwe, positieve dingen.

Je kunt deze oefening zo vaak doen als voor jou nodig is.  Ook kun je deze oefening  toepassen op een situatie. Ik ben trots op je dat je jezelf de ruimte gunt! Heb je deze ruimte kunnen ervaren, laat het me dan weten in de comments.

Liefs, Pleun

 

Mocht je meer willen werken aan loslaten en vergeven van emoties en situaties, dan kunnen een coach Anne of Jantien je daar goed bij helpen.


Gepost onder Everyday mindfulness

Pleun Peters

door Pleun Peters

Reacties