verstilling

Verstilling in de stad? Zo doe je dat 

Sinds kort woon ik na een tijd weer in de stad en wat vind ik het heerlijk dat ik op kruipafstand woon van de yogaschool, gezellige koffietentjes en lieve vrienden. Mijn straat is redelijk rustig, maar toch voel ik de city rush zodra ik mijn voordeur dichttrek. Aaah, kan ik wel relaxed zijn in de stad als gevoelig persoon?! denk ik dan. Als ik er goed over nadenk, zit de stilte in jezelf en is de drukte van de stad een weerspiegeling van drukte in jezelf. Gelukkig kan je prima verstilling vinden in de stad. Met de volgende tips wordt het een makkie.

 

Begin met vertragen

Meteen verstilling in jezelf zoeken is misschien wat te ambitieus. Voor mij werkt het fijn om eerst te vertragen als ik die rush in mijn lijf voel. Wat bedoel ik daarmee? Ja, letterlijk vertragen. Langzaam en bewust wandelen bijvoorbeeld en dan bij elke stap mijn hak, bal van de voet en tenen voelen. Of even gaan zitten op een bankje en vijf minuten stil zitten. Sowieso zijn er in de meeste steden allemaal fijne rustige plekjes, zoals hofjes, als je hier op gaat letten. 

Je kan bewust wandelen en dan bij elke stap je hak, bal van de voet en tenen voelen.

Minder moeten, meer mogen

In grotere steden is zoveel mogelijk, dan krijg ik hier helemaal energie van en heb ik de neiging mijn agenda vol te knallen van ‘s ochtends tot ‘s avonds. Niks doen is geen optie lijkt het. Met als gevolg dat ik geen rust neem, me gespannen voel en denk dat ik dan maar nóg een yogalesje moet pakken. Dat werkt voor mij helemaal niet. Het idee van altijd iets moeten verkrampt me. Natuurlijk moet je dingen maar er zit een verschil tussen dingen die je van jezelf moet, bijv. altijd productief bezig zijn, of die echt echt moeten. Je moet niks, je mag alles. 

Zoek de natuur op 

Yes, ik heb een grote liefde die ik overal kan vinden, hoe handig. Ik bedoel de natuur. Bomen, parkjes, een rivier, water of strandje. De meeste steden hebben genoeg natuur, en uiteindelijk is natuur overal bijvoorbeeld de kastanjes die naar beneden vallen tijdens de herfst. Ik vind het fijn om elke week minimaal één date te hebben met de natuur. Dan kan ik daarna beter genieten van de energie van de stad. 

Er is een verschil tussen de dingen die je van jezelf denkt dat je moet, en de dingen die je echt moet.

Kijk om je heen en verwonder je

Alleen al lopen door de stad geeft me veel inspiratie. Vanuit verstilling in jezelf zie je overal dingen, van street art tot een mooie lichtval op een gebouw. Verwondering geeft verstilling. En je kan je altijd verwonderen over dingen, als je bewust aanwezig bent in het moment. Zeker als je een creatief beroep hebt is het fijn om regelmatig op zo’n verwonder wandeling te gaan en lekker om je heen te kijken. Alle ideeën die je kreeg vanuit die verstilling, schrijf je thuis meteen op. 

Hoe relaxed voel jij je in de stad?

Meer lezen over mindfulness?

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties