Waarom je negatieve gedachten niet kunt loslaten + tip hoe ermee om te gaan

Wanneer je negatieve gedachten hebt, dan is het fijn om dit te delen. Grote kans dat je dan te horen krijgt ‘laat gaan joh’ of ‘besteed er geen aandacht aan’. Prima, ik zal mijn negatieve gedachten even ‘deleten’ en klaar! Helaas, zo werkt het niet. Sterker nog, als je probeert deze gedachten te controleren of los te laten krijgt het juist meer aandacht en groeit het. Hier lees je mijn tips hoe hiermee om te gaan

Stukje wetenschap achter negatieve gedachten

Het is wetenschappelijk gezien logisch om negatieve gedachten te hebben. Dit heeft namelijk te maken met je reptielenbrein, het oudste deel van ons brein. Het beschermt ons tegen gevaar en wilt graag overleven. Echter maakt dit stuk brein geen onderscheid tussen levensbedreigende situaties (zwemmen met een witte haai) of een gedachte aan een vervelende situatie (woordenwisseling met een collega). Balen, want wij leven in een tijd waar vrijwel geen levensbedreigende situaties meer zijn. En toch is je reptielenbrein continu op zoek naar potentiële a.k.a. zogenaamde gevaren. Wat ervoor zorgt dat je in je comfortzone blijft of van een mug een olifant maakt. 

“Life isn’t as serious as the mind makes it out to be.” ― Eckhart Tolle

Als voorbeeld neem ik een gebeurtenis op mijn werk. Ik had een discussie met een collega. ’S Avonds op de bank was ik er nog over aan het piekeren want mijn brein ziet het als aanval op mijn ego, en ook een ego wilt overleven. Ik had gedachten als ‘hoe durft hij te twijfelen aan mijn skills’, ‘hij mag mij gewoon niet’ en ‘hij zet anderen tegen mij op’.  Zulke gedachten brengen ook weer emoties met zich mee, stress en woede in dit geval. Zo zie je dat een kleine gebeurtenis veel mentale en emotionele bagage kan opleveren. De grap was dat mijn collega de volgende dag zei dat hij een mindere dag had en het verkeerd had gezien. De situatie was niks meer of minder dan een discussie met een collega. Het is in mijn hoofd een eigen verhaal gaan leiden, gevuld met negatieve gedachten icm stress en woede. Dat is zonde, want uiteindelijk was er vrij weinig aan de hand. 

Observeren is het nieuwe loslaten

Oké leuk dat stukje wetenschap, maar hoe ga je om met negatieve gedachten en emoties? Simpel, observeren. Observeren betekent accepteren zoals het is, zo krijgt het geen ruimte om te groeien en uiteindelijk laat het los. 

Mijn nummer 1 tool is een dagelijkse observatie meditatie, ook wel bekend als mindfulness of zen meditatie. Elke ochtend 20 minuutjes zitten en mijn gedachten en emoties observeren ipv controleren. Ik merk mijn gedachten op en geef het de ruimte om te komen en gaan. Ik vergelijk het met het uitlaten van de hond van mijn zus. Als hij aan de lijn zit, dan doet hij behoorlijk stoer naar z’n collega hondjes. Probeer je hem kort te houden, dan wordt hij alleen maar agressiever. Wanneer hij niet aan de lijn zit en de ruimte heeft, is hij een stuk minder stoer en kan hij prima met andere hondjes. 

Zo gaat het ook met je brein. Als je negatieve gedachten wilt controleren of je probeert voor alles een oplossing te verzinnen, wordt je negatieve bubbel alleen maar versterkt. Het is helemaal oké om negatieve gedachten en emoties te hebben, het is onderdeel van ‘mens’ zijn. 

“Letting go really means letting be” ― Jon Kabat-Zinn 

Jon Kabat-Zinn over loslaten:

Wetenschappelijk bewezen voordelen van mindfulness meditatie 

Door een observatie meditatie ervaar (met de nadruk op ervaar) ik dat ik meer ben dan dat stemmetje in mijn hoofd, zo wordt de identificatie met mijn gedachten verbroken. En dat brengt een bak aan wetenschappelijk bewezen voordelen met zich mee;

  • Minder piekeren 
  • Verlaagt stress
  • Betere omgang met gedachten en emoties
  • Sterkere concentratie en productiviteit 
  • Vertraging in verouderingsproces
  • Meer in het moment leven

Je aanschouwt dus wat er speelt in jouw brein, zonder te oordelen. Dit betekent dat je gedachten en emoties geen ruimte geeft om te groeien. Tada, het loslaten begint… Al vind ik het woord ‘loslaten’ misplaatst, het geeft de schijn dat je ‘iets’ moet doen met je gedachten. Het is juist de kunst om het te laten zijn zoals het is.

Dus ik zeg, observeren is het nieuwe loslaten.

Zelf ervaren? Doe dan mee met ons programma: Accepteren & Loslaten.

Adios & Namaste,

Patrick


Gepost onder Everyday mindfulness

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties