
Ho’oponopono en de kracht van vergeving
Om los te laten is geen enkele tool zo krachtig als vergeving....
Mensen die tuinieren zijn gezonder, herstellen sneller van ziekte, hebben minder stress en voelen zich gelukkig. Soms is praten niet het juiste middel om uit je impasse te komen. Vooral als je hoofd zo vol zit, of als je ontzettend moe en gestresst bent. Je wilt dan liever niets anders dan niets doen. Door een periode mee te werken in de (moes)tuin kun je je eigen natuurlijke ritme en levenskracht, je eigen natuur hervinden. Het groeiproces in de tuin staat model voor je eigen groeiproces. Waar je aandacht, zorg en energie aan geeft, komt tot groei en bloei. Een proces van heling dat je alleen kunt ervaren met heel je wezen.
Wie geveld is door een burn-out, weet heus wel dat er iets moet veranderen. Maar waar haal je de energie vandaan? Uit de tuin, zeggen wetenschappers. Uit onderzoek blijkt dat alleen al het kijken naar groen een heilzame werking heeft op het herstel van een burn-out. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het effect van de natuur op het genezingsproces bij ziekte. Groen is de kleur van de natuur en de groei, maar ook de kleur van de liefde (hartchakra). Groen is rustgevend, hartslag vertragend. Groen staat ook voor geborgenheid en veiligheid, denk maar aan ‘groen licht’ krijgen of het groene stoplicht in het verkeer.
De helende werking van groen”
Onze moes- en bloementuin is met de jaren steeds groter geworden en gaf per seizoen meer en meer producten. Het is heerlijk om erin te werken, ik verlies de tijd totaal uit het oog. Lichamelijk ben je ook flink bezig. Door dichtbij en met de aarde te werken, daal je uit je hoofd naar je lichaam. Bijvoorbeeld het verzorgen of oogsten van aardbeien of boontjes kun je mooi combineren met yoga houdingen. Dat gevoel van helemaal in het moment zijn, zorgt voor ontspanning van mijn lijf én mijn geest. En terwijl je ontspant komen de gespreksonderwerpen die dan naar boven komen. En zoals ik in het begin al schreef, soms is praten niet het juiste middel. In stilte kunnen zijn is leerzaam. In deze tijd zijn we dat verleerd met al die prikkels en staan we continue “aan”. Afschakelen van alle informatie en verplichtingen die dat met zich meebrengt is ook een leerproces.
Oogst jezelf door samen geuren, kleuren, vormen en smaken in onze tuin te beleven en te ervaren.
Elke dag zit je anders in je vel en dat geldt ook voor de tuin. Verzorging van de moestuin vraagt elke dag om andere activiteiten. Waar het vooral om draait is, hoe jij je op dat moment voelt. Dat is het eerste wat ik intuïtief aanvoel, en jouw ritme is leidend voor dat moment. Soms komt er veel uit je handen of ga je lekker wroeten in de aarde. En soms is het beter om eerst rustig in het zonnetje te gaan zitten, in een hangstoel met een grote kop thee. Om vooral eerst tot rust te komen door te ervaren wat er in onze tuin is. Dat alleen al is geweldig; zonlicht door de bomen, vormen en kleuren bekijken van al die prachtige bloemen en planten, proeven van de verste producten, geluiden waarnemen en wind voelen. Deze natuurlijke aandachttrekkers zorgen op een niet belastende manier voor afleiding en ontspanning waardoor je stress afneemt en meer rust ervaart. En waarschijnlijk komt het moment daarna wel om een activiteit op te pakken of een gesprek te voeren. En ga je afsluitend met een mooi veldboeket (zelf geoogst) naar huis.
Stilte verlicht je levenspad. Door niet te spreken, zie je duidelijker – (Gandhi).
Tuincoaching is natuurlijk en gezond. Ook mooi om te zien hoe zaadjes opgroeien tot planten met hun vruchten. De cyclus van vier seizoenen komt ook tot uiting in ons leven. Dit is één uit de vele mooie metaforen die onze tuin biedt, om te onderzoeken terwijl we bezig zijn in de tuin. Geaard, uit je hoofd en naar jezelf luisteren. Daarnaast zijn eigen geoogste vruchten echt smaakvoller dan uit de winkel, en ook nog onbespoten en gezonder.
Terwijl je bezig bent kom je uit bij je diepere emoties. Waar ik nu sta op mijn levenspad, is niet vanzelf of gemakkelijk gegaan. Door het overlijden van meerdere dierbaren in korte tijd, kwam ik uit bij mijn diepste emoties. Juist tijdens die verdrietige perioden heb ik veel steun ervaren aan de natuur en onze tuin. Als ik met mijn ziel onder mijn arm liep, kon ik met bloemen, bomen en vogeltjes praten en mijn tranen vrij laten gaan. Zij luisteren en geven me weer vertrouwen en energie om mezelf op te pakken. Om er te kunnen zijn voor mijn omgeving. Om verder te gaan met mijn leven.
Je schoffelt niet alleen je tuin, maar ook je geest
De fysieke arbeid doet een beroep op het lichaamsgevoel en tegelijkertijd op het levensgevoel, de zin in het leven. Tijdens het werk verlegt de aandacht zich van het denken en de emoties uit het verleden naar het bezig zijn, in het hier en nu. Het fysieke contact met de aarde brengt je ook in contact met je eigen natuur. Persoonlijke processen komen in beweging en uiteindelijk kom je weer in evenwicht. De gesprekken ontstaan vanzelf, vanuit het bezig zijn. En dat is jouw oogst!
Neem een stoel en ga zitten (onder een boom), voor circa 5 minuten. En kijk om je heen en neem waar wat je ziet en ervaart (vergeet niet om ook omhoog te kijken). Dit kun je zelfs in een stad doen, want overal zijn wel plekken waar je kunt gaan staan of zitten om te observeren.
Ik wens je veel natuurlijke geniet-momenten toe! Hartelijke groeten, Edith Camps
Gepost onder Everyday mindfulness met de tag tuincoaching