dromen

Zo gaat Pleuni haar dromen achterna en doe jij dat ook

Pleuni gaat haar dromen achterna. Letterlijk. Ze brachten haar naar Latijns-Amerika, waar ze momenteel acht maanden rondreist. Hoe ze dat doet, deelt ze graag. “Voor mij is het erg belangrijk om mijn dromen achterna te gaan, na te denken over m’n verlangens en de zoektocht in het ontdekken van je behoeftes. Makkelijk is het zeker niet, mogelijk is het wel!”


Dromen voel je

Om je dromen achterna te gaan, is het natuurlijk handig om te weten wat je dromen in eerste instantie zijn. Je dromen, of de dingen die je écht graag zou willen, zijn meestal dingen die als eerste in je op zijn gekomen toen je net woord “dromen” las. Of de eerste gedachten die je nu hebt als je erover na gaat denken. Het is erg instinctief. Meestal voel je het helemaal in je lichaam als je erover nadenkt.

Als ik bijvoorbeeld denk aan mijn dromen: nog een keer op een podium staan als zangeres en een huisje hebben in de Latijns-Amerikaanse natuur, word ik daar spontaan vrolijk en gepassioneerd van. Ik denk dat iedereen diep van binnen wel weet wat zijn of haar dromen zijn, als je héél eerlijk naar jezelf kijkt.

Angst belemmert dromen

En wat is er nou voornamelijk nodig om je dromen waar te maken? Het allerbelangrijkste is denk ik dat je gewoonweg geen angst hebt. Wat mij bijvoorbeeld nu nog tegenhoudt om niet op een podium te gaan staan, is dat ik nog niet 100% zeker ben van m’n kwaliteiten. En dat is angst.

Daar komt bij kijken dat ik bang ben dat ik zal gaan falen of dat mensen het niet leuk zullen vinden. Angst is een groot beladen woord  en het is iets dat ons vaak belemmerd in ons doen en laten. Niet te nimmer kan angst reëel zijn, want ja, misschien zing ik ook wel als een valse kraai ;-).

Door angst heen werken

Meestal is angst iets overbodigs en daar kun je aan werken. Ik denk door je angst heen werken het belangrijkste is als je dromen wilt waarmaken. . Zo ben ik bijvoorbeeld momenteel acht  maanden door Latijns-Amerika aan het reizen.

Thuis in Nederland sprak ik veel mensen die angst uitspraken: “Oh is het niet gevaarlijk daar?”, “Ben je niet bang om je alleen te voelen, je familie te missen?”, “Vind je het niet erg om kamers te delen?”, enzovoorts.

Heel begrijpelijk dat dit soort zorgen voorkomen, maar het zijn voornamelijk allemaal dingen waar je je nu totaal niet druk over hoeft te maken, dingen die je wel gaat zien.

Maak een plan en zodra het haalbaar is, go for it!

De toekomst kan je niet controleren

Dingen die vooral met de toekomst te maken hebben, waar je nu totaal geen controle over hebt en wat ook niks met het nu te maken heeft. Natuurlijk is het soms een beetje spannend. Maar niks is leuker en levendiger dan letterlijk in het moment te leven, wel te zien wat er allemaal zal gebeuren.

De mooiste dingen zullen je overkomen, dat zal je gaan zien! Probeer aan je angstige en bezorgde gedachten te werken door bijvoorbeeld te experimenteren met yoga of meditatie. Erg goede en fijne hulpmiddelen.

Gebruik je common sense

Het is ook wel verstandig om je common sense te gebruiken voor het waarmaken van je dromen. Natuurlijk kan je dromen van een hostel openen in de middle of nowhere, of je eigen bedrijfje opzetten en dat tot een succes laten uitbloeien. Maar vergeet niet dat er vaak allerlei dingen bij komen kijken waar je rekening mee moet houden.  

Mocht je jouw dromen willen realiseren, doe goed research en zorg ervoor dat je niets over het hoofd ziet. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Spreek met mensen om je heen, verzamel perspectieven, objectieve feiten en zonodig regels. Maak er een plan van en zodra het haalbaar is, go for it! En laat je angstige gedachten voor wat ze zijn. 😉

Oefening dromen achterna gaan

  1. Ga naar een rustig plekje waar jij je op je gemak voelt, en waar je even alleen kunt zijn. Neem een boekje mee om in te schrijven.
  2. Begin met vijf minuten je ogen te sluiten en je te focussen op je ademhaling. Laat je gedachten voor wat ze zijn, observeer ze, maar doe er niks mee.
  3. Vraag jezelf daarna deze vraag: “Wat zou ik nog graag in mijn leven willen doen?” “Wat is mijn grootste droom?”
  4. Pak je boekje en maak een woordspin met in het midden: “droom”. Schrijf alles op wat er in je opkomt, van uitgeschreven ideeën tot losse woorden.
  5. Stel  jezelf daarna de volgende vragen: wat heb ik nodig om mijn droom werkelijkheid te laten worden? Welke hulpbronnen kan ik inschakelen om informatie en verschillende perspectieven in te winnen? Heb ik belemmerende gedachten en zijn deze reëel, of kan ik ze misschien omdenken?
  6. Aan de slag! Informatie opzoeken, je gedachten onderzoeken en vooral: DOEN! Ga ervoor:-)

Benieuwd naar bewustzijn?


Gepost onder Everyday mindfulness met de tags Dromen en Reizen

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties