concurrentie

Bestaat concurrentie eigenlijk wel?

In complete eerlijkheid: ik wil graag succesvol zijn. Het lijkt me zo mooi om elke dag te doen wat ik het liefste doe en daar dan ook nog eens anderen mee te helpen. Ik probeer stappen te zetten richting mijn doel, om steeds verder te komen. Om me heen zie ik mensen die alles tien keer beter kunnen. En dan denk ik: bestaat concurrentie eigenlijk?

Angst, tekorten en negativiteit

Af en toe denken dat je helemaal niks kan. Die momenten hebben we allemaal wel. Iedereen heeft zijn mindere dagen. Dan ga je al gauw denken vanuit angst, tekorten en negativiteit. Eigenlijk is concurrentie dat ook, denk ik. Je bent bang dat er geen plek is voor jou. Telkens kijk je naar anderen die jouw plek in lijken te nemen. Dat is voor mij de diepere betekenis van concurrentie.

Ik kan niet iedereen helpen. Dus er is altijd genoeg voor jou.

Een vermomde vorm van angst

Het is een vermomde vorm van angst. Wil ik leven vanuit angst? Wil jij zo leven? Wat zou het me prachtig lijken als we altijd kunnen leven vanuit liefde en overvloed. Concurrentie zou dan helemaal niet bestaan. Er is plek voor iedereen. Jouw talenten zijn uniek en die van mij ook. Dus kunnen we die allebei uiten, zonder in elkaars vijver te vissen. Want er zijn zo onwijs veel mensen op aarde. Ik kan niet iedereen helpen. Dus is er altijd genoeg voor jou.

Elke kans pakken

Als ik vraag of concurrentie bestaat, zullen de meeste ‘ja’ zeggen. En dat is helemaal niet gek. Ook ik ben opgeleid en opgevoed met het idee dat er concurrentie is. Tijdens mijn studie werd er in gehamerd dat je elke kans moest aanpakken die voorbij komt. Als jij hem niet pakt, pakt iemand anders hem wel. Grote bedrijven kijken ook vaak geniepig over hun schouder of andere bedrijven hun al inhalen.

Hoe wil je in jouw werk staan?

Dus. Bestaat concurrentie? Dat hangt er vanaf. Geloof je in een wereld van overvloed, dan bestaat concurrentie niet. Denk je dat er tekorten zijn en dat er niet plek is voor iedereen? Dan komt concurrentie zeker voor in jouw woordenboek. Hoe wil jij in jouw werk en leven staan? De keuze is aan jou.

Meer lezen over mindful business?


Gepost onder Mindful in business met de tags carrière, concurrentie en werk

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties