Dit werkt. Met meer energie op je werkplek zijn!

Hoe heerlijk is het als je na je werk ook nog energiek bent? Ik heb altijd energieke bijbaantjes gehad en tijdens colleges verplaats je je nog wel eens van lokaal naar lokaal, treurig maar waar! Maar door mijn kantoorbaan merk ik dat ik veel minder beweeg. Tijd om aan te passen! Je kunt niet alleen fysiek je energie beter verdelen, ook mentaal zijn er kleine aanpassingen waardoor je meer energie overhoudt. In dit blog geef ik 5 tips zodat je ook na je werk nog energiek bent!


Te weinig beweging tijdens je kantoorbaan

Op kantoor zit je vaak te lang stil, op dezelfde plek. De enige beweging die je maakt is wanneer je tijdens lunchpauze je hand uitstrekt naar je broodtrommel, de inhoud daarvan in je mond stopt en vervolgens toch naar je scherm blijft staren. Dit kan komen doordat je gewoon ongezellige collega’s hebt, waar je liever niet mee rondom tafel zit om samen te lunchen, of omdat je het misschien helemaal niet doorhebt omdat je deadlines moet halen.
 
Vooral wanneer je voor jezelf werkt als freelancer of in een klein bedrijf, ben je sneller geneigd om door te werken. In sommige bedrijven staan er vaste lunchtijden ingeroosterd, dan kan je er haast niet omheen: heel goed! Voor alle anderen: Lunchen doe je niet achter je bureau! Nu haal ik lunchpauze aan als voorbeeld, omdat dit het meest voor de hand liggend moment is om letterlijk in beweging te komen. Er zijn natuurlijk nog meer momenten en manieren, hoe? Ik geef je een paar tips om de dag zo energiek mogelijk door te komen, freelancer of niet, deze tips houden je scherp op je werkplek!

Met meer energie op je werkplek zijn met deze 5 tips:

1. Stel haalbare doelen voor die dag

Maar, dit heeft toch helemaal niks met beweging te maken? Klopt, maar wel met energie! Het is namelijk belangrijk om een goede focus te hebben. Deze focus begint bij een planning. Door te weten wat je gaat doen raak je minder snel afgeleid omdat je je “to do” list kunt afwerken.


Wist je trouwens dat het 20 minuten duurt, vanaf het moment dat je bent afgeleid tot op het moment dat je weer helemaal geconcentreerd bent?

2. Multitasken efficient? Mwa!

Er zijn meerdere onderzoeken die uitwijzen dat multitasken helemaal niet zo efficiënt is. Al heb je vaak zelf wel het gevoel dat je prima alles kunt combineren en daardoor meer werk verricht. Een goede focus hebben is veel effectiever. Even tussendoor snel dat mailtje beantwoorden zorgt ervoor dat je hersenen zich als het ware weer opnieuw moeten opstarten voor de taak waar je al mee bezig was. Dus ook hierbij: hou je doelen scherp voor ogen, en raak niet afgeleid door mailtjes of Facebook pings.. Just you and your job.

3. Clean up your desk!

Een opgeruimd huis staat voor een opgeruimd hoofd, dus waarom zou dit anders zijn op je werkplek? Zorg voor een opgeruimd bureau. Misschien slingeren er nog drie mokken met koffieresten op je bureau, breng ze eens naar de keuken heb je gelijk weer beweging te pakken.

Met meer energie op je werkplek

4. Zet je prullenbak een paar meter verderop

De standaard werkplek is uitgerust met een prullenbak onder of naast het bureau. Ik zou zeggen: weg ermee! Zet die prullenbak eens een paar meter verderop en vervang de prullenbak door een leuke plant (niet onder het bureau natuurlijk). Moet je iets weggooien? Yes, dan is dat gelijk een perfect moment om de benen te strekken.

5. Hardlopen tijdens je lunchpauze, clear your head!

Geniet van je lunchpauze. Ga eens naar buiten en maak een ommetje. Ik ken iemand die zijn lunchpauze gebruikt als moment om te hardlopen. Nu is dat misschien wel gelijk het uiterste, maar waarom niet? Misschien zijn we zo bezig met het traditioneel invullen van onze lunchpauzes dat we niet bedenken wat we nog meer met die vrije tijd kunnen doen.

Aan het einde van de dag merk je dat je energieker bent:

A: Mentaal: Je hebt je doelen gehaald door de duidelijke planning. Hierdoor ben je beter in staat je focus te houden. Je haalt meer voldoening uit je werk doordat je voor je gevoel de dag goed hebt afgerond.

B: Fysiek: Beweging zit hem in kleine momenten waar je misschien niet eerder bij stil hebt gestaan. Je voelt je dus lichamelijk energieker doordat je wat meer in beweging bent geweest. Elke stap telt! 😉

Succes en keep up the good work!

Meer lezen over mindful op werk?


Gepost onder Mindful in business met de tags Energie, Mindful werken en No stress

Elianne Dudok

door Elianne Dudok

Reacties