duurzaamheid op werk

Werken aan duurzaamheid op je werk: dat doe je zo! 

Dagelijks geniet ik van de natuur om me heen. Het liefst mijn hele leven nog. En ik gun jou en de generaties na ons ook een fijn leven op deze planeet. Gelukkig hebben we allemaal een keuze en kunnen we kiezen om een positieve impact te maken op de wereld om ons heen. Je hoeft geen fulltime klimaatactivist te worden om je steentje bij te dragen. Daarom deel ik vijf laagdrempelige tips, waarmee je meteen kan beginnen. Maak het makkelijk voor jezelf en onthoud dat elke stap impact maakt.

 

Bijdragen hoeft niet moeilijk te zijn om impact te maken 

Met duurzaamheid ben ik veel bezig. Ik werd op mijn zestiende cold-turkey veganist, prekend en wel, tot frustratie van mijn familie. Een paar jaar later en wat minder prekend probeer ik nog steeds zo bewust mogelijk te leven, vanuit een diepe waardering voor de natuur. Dat kan jij natuurlijk ook doen. Zelfs op je werk. Daarom deel ik vandaag vijf makkelijke tips. Met de nadruk op makkelijk, bijdragen hoeft niet groot te zijn om impact te maken. Voel je vooral niet schuldig als je wel nog een keertje in de week vlees eet, wees trots op wat je al wel doet. 

 

 

  1. Weet wat je eet 

Een van de krachtigste wapens gebruik je elke dag. Jup, je mes en vork. De dagelijkse keuzes op je bordje hebben grote impact. Een broodje hamburger bijvoorbeeld, die kost 1500 liter water. Dus een keertje een broodje hummus kopen in plaats van een hamburger in de bedrijfskantine bespaart dus enorm veel water. Ik zou graag willen zien dat 3% van alle bedrijven in Nederland een veganistische bedrijfskantine hebben. In de podcast SLA Talks vertelde Roanne van Voorst namelijk dat er volgens onderzoek maar tussen de 3-10% van de bevolking nodig is voor een kantelpunt voor mondiale gedragsverandering. Dit moeten ons samen wel lukken toch? 

 

2. Ga eens trash hunten 

Dit klinkt misschien wat gek, maar het is onwijs leuk als je ermee begint, dat beloof ik je. Trash hunten is het jagen naar zwerfafval, om het vervolgens in de prullenbak te gooien. Spot het afval in de buurt van je kantoor en de dichtbijzijnste prullenbak. Trek wat plastic handschoenen aan en ga in je lunchpauze tien minuutjes trash hunten. Goed voor jou, want frisse lucht en beweging. En goed voor de aarde. Misschien kan je wel een trash hunting taskforce oprichten binnen je bedrijf. Vele handen maken…je snapt ‘m. 

 

3. Pak eens de trein 

Hoe ga je naar je werk? In je eentje in de auto? Dat is niet heel duurzaam natuurlijk. En in de file staan maakt je dag ook niet beter. Wat dacht je van eens met de trein gaan, of carpoolen met collega’s? Leer je die ook weer wat beter kennen. Ik hoef je niet te vertellen dat autorijden de aarde niet zo blij maakt. Voor korte afstanden pak je natuurlijk de fiets of ga je lekker aan de wandel. 

 

4. Waar geef je je salaris aan uit? 

Het leuke van werken is dat er, hoop ik voor je, elke maand geld binnenkomt. Met dat geld kan je natuurlijk allerlei dingen doen en dat is helemaal jouw zaak. Weet wel dat je met je portemonnee veel invloed hebt. Koop je elke week een fast fashion shirtje bij een grote keten, of investeer je in duurdere items zodat die langer meegaan. De kledingindustrie is qua duurzaamheid een puinhoop, maar even googlen laat zien dat er wel degelijk mooie duurzame mode te koop is. 

 

5. Neem je eigen spullen mee naar je werk

Zeker in grote kantoren heb je enorm veel wegwerpartikelen. Dat draagt niet helemaal bij aan duurzaamheid op werk. Koffiebekers die je na een keer weggooit, die roerstokjes die erbij horen, notitieboekjes die je een keertje gebruikt tijdens een training. Hier mag je je ook bewust van worden. Wat nou als je je eigen spullen meeneemt? Gezellig je eigen koffiemok op je bureau, neem je meteen een lepeltje mee en je hebt een vast notitieboek. Voel jij je meer thuis, en je bespaart een hoop. 

Duurzaamheid op werk

Ik hoop dat jullie iets kunnen met een van deze tips. Weet dat je niet je hele wereld op je schouders kan dragen, maar je kan wel je schouders eronder zetten en kleine dingen doen om bij te dragen aan de wereld om je heen. Want ja, we weten allemaal dat het tijd is voor verandering, Greta zegt het en ik nu ook. Werkze! 

 


Gepost onder Mindful in business met de tags duurzaamheid, kantoor en werk

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties