stress op werk

Stress op werk: zo ga je er mee om

Werk kan een grote bron zijn van stress. Ook ik verander in een stresskipje als er veel druk op me ligt. Deadlines, vergaderingen, een vervelende baas.. allemaal dingen waardoor we onrust kunnen ervaren. Niet ideaal, aangezien chronische stress kan zorgen voor angst, slapeloosheid, een hoge bloeddruk en een verzwakt immuunsysteem. De nadelen zijn dus duidelijk. Hoe leuk je baan ook is, het is heel natuurlijk om stress te ervaren. De vraag is dan: hoe ga je daar mee om? We delen tools om weer terug te gaan naar je relaxte zelf in plaats van kip zonder kop.

De bron van stress

Het is goed om eens na te gaan bij jezelf: waar komt de stress vandaan? Heb je te veel hooi op je vork genomen, is er een kans op ontslag, onduidelijkheid of onzekerheid? Ik ben zelf heel gevoelig voor veranderingen, onduidelijkheid en te kritisch naar mezelf kijken.

Als je de bron van stress in kaart gebracht hebt, kan je een oplossing zoeken.

Onduidelijkheid kan je omzetten in duidelijkheid, door de juiste vragen te stellen, of te accepteren dat het nu even zo is. Te veel werk bespreek je met je leidinggevende. Ik merk dat daarover praten alleen al veel stress kan laten verdwijnen. Onzekerheid zit vaak in jezelf en hier kan je aan werken. Door zelfreflectie achterhaal je de oorzaak van jouw onzekerheid.

Ontwikkel gezonde gewoontes

Wanneer ik in een stressmodus zit, grijp ik sneller naar ongezond eten of Netflix. Zo denk ik stress aan te kunnen pakken, maar dit zijn helaas maar quick-fixes. Wat kan je beter doen? Yoga bijvoorbeeld, of even een rondje rennen. Maak tijd voor de dingen die je graag doet. Hoe druk je het ook hebt. Ook genoeg slaap is belangrijk voor een gezonde reactie op stress. Drink je laatste kopje koffie rond vier uur, anders slaap je niet op tijd.

Leer om te ontspannen

Na een lange werkdag kan het lastig zijn om te ontspannen. Gelukkig kan je veel leren – en dit dus ook. Meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness helpen mij om beter om te gaan met stress. Doe dit stap voor stap, door bijvoorbeeld vijf of tien minuten te mediteren. Zo herken je stress beter en ga je er gemakkelijker mee om. Wanneer je mentale gezondheid in orde is, gaan alle vlakken in je leven gemakkelijker. Dus ook je werk.

Koppel je los van je werk

Ik werk, dus ik besta.’ Dat lijkt het credo te zijn de laatste tijd. Hoe drukker je het hebt, hoe interessanter je bent. Logisch dus, dat we ons niet gemakkelijker kunnen loskoppelen van werk. ‘s Nachts wakker schrikken door een vergeten mailtje, die momenten kennen we allemaal wel. 

Ho, stop. Je bént je werk niet. De identificatie met je werk mag je loslaten. Je bent jezelf en je werkt. Probeer naar je werk te kijken als een op zichzelf staand iets, zonder daar enorm veel emoties aan te koppelen. Kan best lastig zijn, maar bewust zijn hiervan is al de helft.

Blijft stress op werk?

Ben je bewust bezig met stress op werk, maar blijft het nog steeds lastig hiermee om te gaan? Dan is het helemaal geen gek idee om hulp te vragen hierbij. Momenteel krijgen 1 op de 7 werknemers een burn-out en wij willen dit graag voorkomen. Met ons online programma Leren Mediteren bewaar je gemakkelijk je rust in stressvolle situaties.

Meer lezen over mindful werken?

 


Gepost onder Mindful in business met de tags Mindfulness, stress en werk

Kiara Louis

door Kiara Louis

Reacties