8 Hulpmiddelen bij mediteren

8 hulpmiddelen bij mediteren

We mediteren graag, maar kunnen ons niet altijd even goed concentreren. Soms gaat het gewoon even niet.  Of misschien ben je wel net begonnen en kun je wel wat hulp gebruiken.

Mijn eigen favorieten hulpmiddelen

Sinds onze site live staat krijg ik veel vragen van bekenden over mediteren. De meeste is toch wel: ‘Ik weet niet of ik het goed doe, hoe doe jij het?’. Mijn antwoord op die vraag is simpel en iedere keer hetzelfde: ‘Je kunt het niet fout doen, nee echt niet!’ De tweede vraag is vaak: ‘Maar hoe weet ik dan dat het resultaat oplevert? Ik voel me daarna nog hetzelfde.’ Snap ik. Dat heb ik ook, nog steeds. Al begin ik me steeds meer te beseffen wat het me oplevert als ik 15 minuten mijn gedachten volledig langs me heen laat gaan en mijn hersens even de rust gun. En JA, ook als je nog gedachten hebt doe je het nog goed. No worries.

Niemand heeft gezegd dat het makkelijk is. Want dat is het ook niet. Als je gewend bent dat je hersens altijd ‘aan’ staan is het nogal wat om ze in één keer ‘uit’ te zetten.

Vandaar dat ik hieronder mijn eigen favoriete hulpmiddelen bij mediteren heb opgesomd. Wil je hulp bij het beginnen met mediteren? Met de Online Meditatie Coach leer je in veertig dagen mediteren. Hier vind je meer informatie.

1. Meditatie App

Er zijn best veel apps die je helpen met mediteren. Denk aan Headspace, Calm, Mindfulness. Hier vind je mijn favoriete apps. Een app kan je begeleiden in je meditatie.

2. Meditatie muziek

Zet meditatie muziek op. Je kan je dan tijdens de meditatie focussen op de muziek, mij helpt het! Bijvoorbeeld deze lijst met rustgevende muziek.

3. Meditatiekussen

Gaan bij jou je voeten na vijf minuten ook altijd slapen als je in de kleermakerszit zit? Ga dan op een meditatiekussen zitten of leg iets onder je knieën. Dat helpt, zo ben je minder snel afgeleid. Je zit immers comfortabel.

4. Vast tijdstip

Ja dit is een hulpmiddel. Als je op een vast tijdstip mediteert dan wordt het een gewoonte en een gewoonte is gewoon makkelijker vol te houden. Daarbij weet je dan ook al dat het eraan zit te komen en hou je er toch al rekening mee. Voor mij werkt het het beste gewoon in de ochtend als ik net wakker ben. Juist mezelf een rustige start van de dag beginnen. Hoe fijn!

5. Meditatie timer

Ok, je wilt best wel mediteren, maar hoe lang zit je al? Als je het ’s ochtends voor het douchen doet wil je niet het risico lopen dat je te laat komt doordat je ineens eindeloos aan het mediteren bent (wel een hele goede reden om te laat te zijn:-)). Gebruik hiervoor een meditatie timer, je stelt de tijd in dat je wilt mediteren en je hoeft je verder niet meer druk te maken om dat je te laat komt.

6. Wierook

Steek wierook op. Dit werkt voor mij zo goed. Het doet me altijd aan bepaalde reizen of vakanties denken. Ik waan me altijd even in Bali als ik die geur ruik. Ik concentreer me op de herinnering aan iets moois en droom even heerlijk weg. Dat mag ook tijdens een meditatie!!

7. Wind chime

Mijn lievelingst. Heb je een balkon of een tuin? (lucky you!) Hang daar dan een wind chime op. Je kan daar bij gaan zitten in een comfortabele houding en je concentreren op het geluid van de wind chime… Zo rustgevend.

8. Vaste plek

Als je op een vaste plek mediteert dan kan je hier ook een beetje je rust plekje van maken. Zet er bijvoorbeeld je wierook neer, of hang er je wind chime. Als je altijd op dezelfde plek gaat zitten dan conditioneer je je lichaam en komt je lichaam instantly tot rust als je in de buurt van die plek komt.

9. Geleide mindfulness oefeningen

Soms weet je gewoon niet wat je moet doen, en helemaal overdag op je werk bijvoorbeeld is het moeilijk om je af te sluiten. Hier vind je allemaal geleide ademhalingsoefeningen tussen de 5 en de 10 minuten. Jane begeleid je er doorheen en voor je het weet is de tijd voorbij en ben je helemaal kalm.

10. De Online Meditatie Coach

Met Mountain of Awareness hebben we ook een hulpmiddel gemaakt: De Online Meditatie Coach. Een online coaching programma waarmee je in 40 dagen leert mediteren. Inclusief werkboek, dagelijkse mails en een online coaching consult. Hier vind je meer informatie.

Ennum.. Nog even terug naar ‘Je kan het niet fout doen’. Dat is 100% waar. Succes met mediteren! Als jij nog tips voor hulpmiddelen hebt, laat het ons dan weten in de comments.


Gepost onder Meditatie met de tag Mediteren

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties