perfectionisme

Hoe om te gaan met perfectionisme?

Leg jij de lat altijd hoog voor jezelf? De kans is groot dat je in meer of mindere mate een perfectionist bent. Niets mis mee zou je zeggen. Op het eerste oog is dat inderdaad zo en is het een kwaliteit. Perfectionisten zijn namelijk talentvolle mensen die daadwerkelijk in staat zijn een staat van perfectie te benaderen. Maar het kan ook een valkuil zijn. Graag deel ik een oefening om je te helpen weer de leiding over jouw perfectionisme te nemen. Daardoor blijft het vooral een kwaliteit en voorkom je dat je in die valkuil stapt.

Wat is perfectionisme?

Perfectionisten zijn meer dan gemiddeld kritisch. Naar anderen, maar vooral naar zichzelf. De innerlijke criticus, het superego, is streng en soms meedogenloos. Deze maant continu aan om door te gaan. Je móet doorgaan, je móet presteren, je moet sterk zijn. Je moet op alle fronten altijd het beste van jezelf laten zien. De perfecte werknemer, de perfecte moeder, de perfecte partner. Want je bent stabiel, je bent vrolijk en je kunt alles aan. Je bent die superman of supervrouw!

Is perfectie echt mogelijk?

Zolang je alle ruimte, tijd en middelen hebt om perfectie na te streven kan het werken. Maar laten dit nu net de factoren zijn die wij niet kunnen controleren en waar vaak te weinig van is. Zeker in onze maatschappij waar het sneller, beter, mooier en goedkoper moet. Dan bestaat het risico dat je jezelf met deze overmatige normering ernstig klem rijdt en dit kan leiden tot een opgejaagd gevoel, een afname van levensvreugde, stress, overspanning en zelfs tot burn-out. Maar hoe kan ik dit veranderen?, hoor ik je denken. Wat nu?

De leiding nemen over je perfectionisme

Ik schreef al een keer eerder over perfectionisme en gaf ik een paar tips over hoe je de leiding over je perfectionisme kunt nemen. In dit blog geef ik je graag de volgende oefening mee:

Mocht je verder aan de slag willen met perfectionisme, dan help ik je graag! Zie hier mijn profiel om een afspraak te maken.


Gepost onder Mindfulness oefeningen

Ilse van Leeuwen

door Ilse van Leeuwen

Reacties