Mantra meditatie: opschonen van je karma

Mantra meditatie: opschonen van je karma

Oorzaak en gevolg. Actie en reactie. Het is zo simpel. Toch leven we het leven gecompliceerder dan dat. Ook omdat het gevolg van een oorzaak of de reactie op een actie niet altijd direct plaatsvindt. We ondervinden niet direct de consequenties van ons handelen of dat van anderen. Toch is alles met elkaar verbonden. Karma zit in alles verweven en speelt zich uit op allerlei niveaus. Met deze meditatie kan je werken aan het opschonen van je karma.

Wat is karma en waarom opschonen?

Karma wordt vaak omschreven als ‘de leer van oorzaak en gevolg, waarbij al je acties en reacties weer bij jezelf terugkomen’. Er is geen god aan het werk die van bovenaf straft of beloont. Het is een natuurwet. In religies die uitgaan van reïncarnatie (boeddhisme, hindoeïsme, jaïnisme) strekt het begrip karma zich uit over het huidige en alle vroegere en latere levens. Het resultaat van de daden die men nu doet, kan in dit leven of in een volgend leven terugkomen. Wat ons nu overkomt is het resultaat van een actie die we in het huidige of een vorig leven hebben uitgevoerd. Maar ook zijn we in staat om nieuwe daden te verrichten die het resultaat van oude daden beïnvloedt.

Daden zijn niet alleen onze fysieke handelingen, het gaat ook om wat we verbaal zeggen en om wat we denken. Alles is energie en zo hebben onze woorden en onze gedachten ook invloed. Als we negatieve gedachten hebben en veelal negatief spreken komen er vaak in diezelfde energiestroom dingen, mensen en situaties op ons pad. Maar, je kan dit zelf ook omzetten. Als je negatieve gedachten omzet naar positieve kan je je eigen energieveld opschonen. En zo ook je karma opschonen.

Dit opschonen van je daden en daarmee je karma kan opverschillende manieren. Bijvoorbeeld door te mediteren. Dit werkt diep door op je onbewuste, en werk je verder aan wat er zich reeds heeft afgespeelt, nu afspeelt en/of gaat komen.

De betekenis van de mantra

Onderstaande meditatie gaat bepaart met een mantra. Waarom helpt een mantra? De klanken die je maakt vibreren in je lichaam en verplaatsen zich ook verder door naar je omgeving. Deze vibes schonen je energieveld op, geven je rust en/of kracht en dat effect geef je ook door anderen. Mocht dit een stapje te ver gaan, dat maakt niet uit. Ik zeg altijd: gewoon doen en kijken wat het met je doet. Voelt het goed dan maakt het eigenlijk niet uit hoe het werkt. Als het maar voor je werkt.

De mantra is als volgt: Wahe Guru – Wahe Guru – Wahe Guru – Wahe Jio. De betekenis van de woorden zijn:

 • Wahe Guru = je bent je eigen teacher die je van donker naar licht brengt
 • Wahe Jio = je bent verbonden met het oneindige

In essentie tap je met deze mantra in op je eigen energie en die van het oneindige universum. Het laat je ervaren dat alles in jou zit, niets ligt buiten jou. Jij bent je eigen guru, jij bent het die je van donker naar licht brengt. Je hebt de regie over je eigen karma, jij kan kiezen, jij kan bewegen naar wie je in essentie bent.

De mantra meditatie: opschonen van je karma

 • Ga in kleermakerszit zitten met een rechte rug en ontspannen schouders. Of ga ontspannen op een stoel zitten, met beide voeten stevig op de grond.
 • Om te beginnen plaats je je handpalmen tegen elkaar en tune je in met de mantra: ONG NAMO GURU DEV NAMO (3x).
 • Zet dan de mantra aan en rust je handen op je bovenbenen, met je handpalmen omhoog. Krul je vingers alsof je een kopje van je handen maakt.
 • Je ogen zijn gesloten.
 • Zodra de mantra begint, chant je mee en maak je de volgende beweging: bij elke wahe guru (3x) en ook wahe jio (1x) beweeg je je handen omhoog tot achter je oren. Je maakt als het ware een scheppende beweging, alsof je water schept en over je schouders heen gooit.
 • Beweeg je handen zo ver je kan naar achteren; voel een lichte strekking in je armen en schouderbladen.
 • Blijf deze scheppende beweging vloeiend volgen in het ritme van de mantra.
 • Wanneer je klaar bent adem je diep in en strek je je handen zo ver als mogelijk achter je hoofd. Houd dit vast voor ±10 seconde, adem dan rustig uit. En herhaal dit nog 2 keer.
 • Daarna rust je je handen op je knieën en laat je je normale ademhaling rustig terugkomen.
 • Plaats dan je handpalmen tegen elkaar, adem diep in en uit en chant: SAT NAM (3x).
 • Ontspan en voel wat de meditatie voor je heeft gedaan.

De duur van de meditatie is 11 tot 31 minuten. Wat bij jou past.

Een video van deze mantra meditatie

Als je het fijn vindt om geleid te worden in deze meditatie, is dit een helder filmpje van de meditatie. Hij is in het engels.

De muziek bij deze mantra meditatie

Mocht je de mediatie liever zelf doen, dan vind je hier twee verschillende versies van de mantra. Kies een versie die jij fijn vindt:

 

Klik hier voor meer meditaties.

We zijn benieuwd of je het geprobeerd hebt!


Gepost onder Meditatie met de tag mantra

door Jane Shaw (admin)

Reacties