Mediteren voor beginners

Mediteren voor beginners

Je weet dat je wilt beginnen met mediteren, maar hoe werkt het? Waar begin je? En wat heb je nodig? Hoe serieus moet je daarvoor zijn? Allemaal dingen die ik mij afvroeg toen ik wilde beginnen met mediteren.

Leren mediteren

Zelf heb ik leren mediteren in Bali. Heel laagdrempelig en voor iedereen. We krijgen veel vragen over mediteren en meditatie oefeningen. In deze blog wil ik op zoveel mogelijk van deze vragen antwoorden geven over mediteren voor beginners. Maar ook direct praktische tips hoe je kan beginnen en laten zien dat het gewoon chill is .

Wat is mediteren?

Er zijn veel definities van mediteren online te vinden. Van hele spirituele tot praktische definities. Voor mij is mediteren ruimte in mijn hoofd creëren, zodat ik kan genieten van de kleine dingen. Soms ben ik zo bezig met van alles (en niets) dat ik niet meer realiseer wat er om mij heen gebeurt. Ik proef dat hele lekkere stuk kaas niet goed (of goede glas wijn), of zie niet wat voor mooie panden er aan de grachten in Amsterdam staan. Ik gebruik meditatie feitelijk als tool om mijn zintuigen te doen realiseren wat er om mij heen gebeurt. Mijn eten smaakt er een stuk lekkerder door .  

6 tips: Mediteren voor beginners


Bedenk hoe lang je wilt mediteren. Is dat bijvoorbeeld 15 minuten? Zet dan een wekker 15 minuten later, zodat je niet op de tijd gaat letten en je echt kan concentreren op de meditatie.

1. Vind een lekkere plek
Ga op een rustige, comfortabele plek zitten. Ergens waar je niet het gevoel hebt dat je afgeleid kan worden. Het is helemaal niet erg als er geluid in de buurt is (kan zelfs ook fijn zijn).

2. Kies een fijne houding
Ga in een houding zitten waar je in kan blijven zitten. De meest standaard houding is de kleermakerszit. Recht dan je rug en leg je handen ontspannen op je knieën.

3. Haal je aandacht naar hier
Sluit je ogen en haal drie keer diep adem door je neus. Probeer je inademing net zo lang te laten zijn als je uitademing. Je bent nu al aan het mediteren!

4. Focus je op 1 ding
Tijdens een meditatie dwalen je gedachten weleens af. Zonder hulpmiddelen kan het best wel lastig zijn je aandacht weer terug te halen. Hier een paar dingen waar je je op kan focussen tijdens de meditatie om je aandacht bij het nu te houden:
– Ademhaling: tel hoeveel seconde je inademt, en hoeveel seconde je uitademt. Probeer je inademing net zo lang te laten zijn als je uitademing. Probeer bij iedere ademhaling 1 seconde langer in- en uit- te ademen.
– Muziek: zet ontspanningsmuziek of rustgevende muziek op en focus je daarop. Luister naar de toonladders, naar de loopjes in de muziek of bijvoorbeeld de tekst.
– Lichaam: Focus je op je lichaam. Probeer alle delen van je lichaam te voelen. Begin bij je tenen, dan je voeten, je enkels, je scheenbenen, kuiten en zo omhoog totdat je heel je lichaam bewust hebt gevoeld. Als je gedachten even weggaan bij wat je aan het doen was. Begin dan opnieuw bij je tenen.
– Voorwerp: je kan ook met je ogen open mediteren en op een voorwerp focussen. Bijvoorbeeld een roos of een vlam.

5. Wat als je gedachten afdwalen
Totaal niet erg, alle gedachten mogen er zijn. Je kan proberen de gedachten langs je heen te laten gaan door je weer te focussen op 1 van bovenstaande zaken.

6. Rond het rustig af
Gaat de wekker? Goed gedaan, je hebt jezelf zojuist 15 minuten rust gegund! Haal nog 3 keer diep adem en open dan je ogen. Geniet nog even van de rust die je nu voelt!

Mediteren voor beginners

Voor degene die willen mediteren, maar geen idee hebben waar te beginnen hebben wij de Online Meditatie Coach gemaakt. Gedurende de 40 dagen leren we je mediteren. Heel laagdrempelig. We leggen je uit hoe je begint, en hoe het werkt. Zodat jij het na veertig dagen ook zonder ons kan. Meld je hier aan.

Hulpmiddelen bij het mediteren voor beginners

Je kan bij mediteren ook een aantal hulpmiddelen gebruiken.

Klik hier voor een lijst met meer hulpmiddelen.

Nog een paar tips als je wilt beginnen met mediteren

Laat alles echt los
Focus je op waar je nu bent, niet wat je gister deed, daarstraks zei of morgen wil doen. Probeer je gedachten in het hier en nu te houden. Als je een briljant idee hebt tijdens de meditatie: wees niet bang dat deze weggaat. Als het een briljant idee is, dan kan je erop vertrouwen dat dit terug komt.

Wees je bewust van je gedachten
Het is niet erg om 1000-en gedachten te hebben, heerlijk toch. En nu je je er bewust van bent, kan je ze ook gaan leren beïnvloeden.

Oefenen, oefenen, oefenen
Rome wasn’t build in a day. En als ik even voor mezelf spreek dan denk ik soms dat Rome sneller gebouwd was dan rust brengen in de chaos in mijn hoofd. Ook al lukt het niet, oefen je de volgende dag weer. Echt je gaat merken dat je verbetert.

Zoek naar regelmaat
De kunst is om het regelmatig te kunnen doen, zo heb je niet alleen rust, maar houd je ook rust. Zo kan je het bijvoorbeeld iedere ochtend doen als je wakker wordt, of vlak voordat je naar bed gaat.

Benoem het resultaat
Sowieso fijn om af en toe eens te realiseren wat je gedaan hebt. Dat kunnen kleine dingen zijn, maar benoem ze. Wees trots op jezelf, want het is supergoed dat je ermee begonnen bent.

Heb je nog vragen?

Voor degene die willen mediteren, maar geen idee hebben waar te beginnen hebben wij de Online Meditatie Coach gemaakt. Gedurende de 40 dagen leren we je mediteren. Heel laagdrempelig. We leggen je uit hoe je begint, en hoe het werkt. Zodat jij het na veertig dagen ook zonder ons kan. Meld je hier aan. Of stel je vragen over meditatie in de comments.


Gepost onder Meditatie met de tag Mediteren

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties