Mindful schilderen op muziek

Mindful schilderen op muziek

Ik heb al eerder een oefening geschreven over mindful tekenen. Schilderen op muziek is een zelfde soort oefening, het kalmeert de gedachten. Op de kunstacademie maakte ik voor het eerst kennis met deze oefening en het voelde als mindfulness. Je bent niet alleen lekker creatief bezig, je luistert tegelijkertijd ook naar je favoriete muziek!


Deze oefening werkt als meditatie

Meestal bepalen gedachten wat je gaat schilderen, je hebt je focus op een punt voor je waardoor je geïnspireerd raakt en gaat schilderen. Deze vrije schilder oefening werkt als een soort geleide meditatie. Je focus ligt niet op een punt voor je, maar op de klanken die je hoort. Je hebt nog geen idee hoe het er uiteindelijk uit gaat zien, wat ook niet belangrijk is. Dat wat jij hoort en beleefd, staat straks op papier. Hieronder leg ik je in een stappenplan uit wat je ervoor nodig hebt en hoe schilderen op muziek werkt.

Stappenplan mindful schilderen op muziek

1. Benodigdheden

Wat je nodig hebt is een stevig groot papier, verf, een kwast, oordopjes en je telefoon waar je muziek op kunt afspelen. Werken in een ruimte waar je niet afgeleid kunt worden is ook wel een must, zodat je niet afgeleid kunt worden en volledig kan opgaan in de muziek.

2. Welke verf heb ik nodig

Wat voor soort verf maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het is vaak wel prettig om te kiezen voor verschillende kleuren, omdat kleuren bepalend kunnen zijn voor de emotie die je op papier kwijt wilt. Misschien is de grootte van het vel nog bepalender dan de soort verf. Het is prettig als je je niet hoeft te beperken tot de rand van je papier, het is daarom aan te raden een zo groot mogelijk blank papier te pakken, bijvoorbeeld een A2 formaat.

3. Kies fijne muziek

Het is belangrijk dat je muziek opzet die past bij jouw mood die dag. Dat kan klassieke muziek zijn, of juist rustgevende natuur geluiden. Je kunt ook kiezen voor je favoriete playlist met popmuziek, het mag eigenlijk van alles zijn zolang het bij je past op dat moment. 

4. Na het creëren van een fijne setting; start de playlist!

Als je deze setting hebt gecreëerd start je de playlist. Luister aandachtig naar de geluiden die je hoort, misschien helpt het om eerst de muziek te horen en te voelen voordat je begint met schilderen. Het is de kunst om naar aanleiding van de geluiden je pols te laten bewegen over het papier met de kwast. Je houdt de kwast lichtjes in je hand, zodat je niet krampachtig gaat schilderen, tenzij dat de emotie is die deze muziek je laat voelen. Je schildert als het ware de tonen van de muziek op papier. Het ritme bepaald wat je schildert. Dit kunnen strepen zijn, of misschien stippen. Laat je vooral verwonderen over wat de muziek met je doet, als het ware schilder je op het gevoel van de muziek, de klanken zijn leidend. Probeer een ritme te vinden en laat vooral gedachten die bij je opkomen los.

Wat mindful schilderen op muziek je oplevert

Je stimuleert je creatieve geest, de creatieve energie die in je zit. Je ervaart vrijheid van creatie, de muziek neemt je mee. Je bent gefocused op de muziek en dus afgeleid van gedachten. Daarnaast heb je ook nog eens een goedkoop, maar waardevol stuk kunst voor aan de muur. 😉

Een fijne creatieve oefening voor in het weekend, of op een vrije dag! Ik ben benieuwd naar jullie creaties.

Elianne Dudok

door Elianne Dudok

Reacties