Body Scan

Mindfulness bodyscan

De mindfulness bodyscan is een goed excuus om even te gaan liggen en helemaal niks te doen, een moment voor jezelf. Dat is heerlijk, liggen en niks doen. Tijdens de bodyscan ben je bezig met bewustwording van je lichaam. Je lichaam voelen van top tot teen. Wat je nodig hebt en hoe je dat doet leg ik je eerst uit. Je kunt onderaan dit blog een geleide video vinden voor een Mindfulness bodyscan.

Mindfulness bodyscan: Een aantal tips ter voorbereiding

 

1. Alles is goed!

Mindfulness kent geen falen. Richt je niet op het eindresultaat, maar richt je op dit moment. Je kunt het niet goed of fout doen.

2. Wees oordeelloos

Sta open voor alle ervaringen, ervaar de volledige bodyscan. Breek het dus niet halverwege af, maar ga door. Ook als je twijfelt of je het wel goed doen, zoals ik net al omschreef, je kunt het niet fout doen.

3. Neem tijd

Neem bewust een moment rust voor jezelf. Kies een moment waarop je niet gestoord kunt worden, alleen kunt zijn en even niets hoeft. Dit kan ‘s ochtends zijn, ‘s avonds of ‘s middags, dat is voor iedereen anders en bepaal je zelf. Onze voorkeur is om het te doen voordat we gaan slapen. Een heerlijke manier om tot rust te komen na de dag.

4. Zoek een fijne plek op om te liggen of zitten

Je kunt de bodyscan zowel liggend als zittend doen. Neem de tijd om goed te gaan liggen of zitten. Dit kan op bed, maar je kunt ook gaan liggen op je yoga mat of op een tapijt. Als je snel last krijgt van je rug kun je kussentjes ter ondersteuning gebruiken. Leg deze dan onder je rug, knieën of hoofd. Daar waar je voelt dat je ondersteuning nodig hebt.

5. Luister naar je ademhaling

Tijdens de scan is het belangrijk om met aandacht aanwezig zijn. Je begint door stilte te ervaren. Sluit je ogen en keer naar binnen. Misschien komen er nog gedachten voorbij van wat je die dag allemaal hebt gedaan, of ben je nog bezig met een gesprek in je hoofd.. Ga daar niet in mee, breng je aandacht naar je ademhaling en steeds als er gedachten voorbij komen breng je weer je aandacht terug naar je ademhaling.

6. Van je tenen naar je kruin

De mindfulness bodyscan is een geleide meditatie. Je gaat langs alle plekken in je lichaam en geeft deze plekken aandacht. Met aandacht voel je of er spanning zit, misschien voel je pijn, of voelt het juist heel ontspannen. De geleide meditatie begint bij je tenen en geleid je langzaam naar boven, tot je bij je kruin bent. Na de meditatie voel je even na.

7. Oefening baart kunst

Een veelgehoorde uitspraak, en voor veel dingen heel erg waar. Alles is goed, er is geen goed of fout. Ook als je tijdens de mindfulness bodyscan raakt afgeleid, is het niet fout. Je hoeft niet opnieuw te beginnen als je gedachten tussendoor afdwalen, deze bewust maken op dat moment is al een hele stap. Breng je aandacht weer terug naar je lichaam. Ga gewoon door, en breek het niet tussentijds af. Er mag frustratie zijn, alles mag er zijn. Ook dat is mindfulness.

De voordelen van een mindfulness bodyscan

Je leert met volledige aandacht je lichaam voelen. Je merkt misschien spanningen op die je nooit eerder hebt gevoeld, of je merkt juist op hoe ontspannen je lichaam is, en hoe het gedragen wordt door de aarde. Deze bewustwording zorgt ervoor dat je meer bewust wordt van de spanning in je lichaam. Je leert luisteren naar je lichaam, doordat je bewust bent van wat er in je lichaam gebeurd. Je kan spanning opmerken, waardoor je ook bewust kunt ontspannen.

Je kunt jezelf makkelijk en effectief tot rust brengen. Het zorgt voor meer balans tussen geest en lichaam. 

Probeer een mindfulness bodyscan

Wil je het nu gaan proberen? Volg de instructies in dit filmpje

 

 

Elianne Dudok

door Elianne Dudok

Reacties