Muziekmeditatie als cup-a-soup-moment

Muziekmeditatie als cup-a-soup-moment

Misschien herken je dit wel. Je rent van hot naar en hebt gehoord dat meditatie je rustig kan maken. Hoe werkt dit, moet je dan in kleermakerszit of kan het ook ‘gewoon tussendoor’? Wat levert zo’n meditatie je op?

‘Muziekmeditatie als cup-a-soup-moment’ wat bedoel je daarmee?

Goed nieuws. Deze meditatie van maximaal 5 minuten kun je letterlijk gedurende je dag tussen je werkzaamheden of geplande zaken kan uitvoeren. Heerlijk, op het moment dat je denkt: ‘4 uur cup-a-soup’ even tijd voor jezelf maken op deze manier.

Hoe je deze muziekmeditatie in 7 simpele stappen en 5 minuten doet:

Hierbij mijn tips:

 1. Pak een moment in je dag dat je 5 minuten de tijd maakt voor een meditatie. Tijd heb je niet, dus dat maak je. Bijvoorbeeld om 15.00 uur in de middag.
 2. Kies een plek waar je ongestoord een aantal minuten in stilte kan zijn. Dit kan achter je bureau, maar ook buiten op een bankje.
 3. Ga chill zitten en zet een intentie. Bijvoorbeeld: geen onrust, dat document afmaken, met compassie naar een irritante collega kijken, dankbaarheid voor de dag of liefde voor jezelf.
 4. Zet een fijn muzieknummer op; zo hoef je de tijd niet in de gaten te houden. Dit kan jouw favoriete song zijn van het moment zijn. Vaak luister ik twee nummers! Hier vind je ontspanningsmuziek.
 5. Probeer rustig adem te halen vanuit je buik. Adem in en uit via je neus.
 6. 99% zeker dat er gedachten door je hoofd gaan. Geen probleem, als je dit realiseert focus je dan weer op de ademhaling of de muziek.
 7. Als de muziek is afgelopen haal dan nog een keer rustig adem en ga door met je dag.

Wat dit mij oplevert?

Vaak krijg ik de vraag: waarom zou ik het doen? Vandaar dat ik hier even op een rijtje heb gezet wat zo’n snelle meditatie mij oplevert:

 • Geluk. Ik word altijd zo blij van muziek!
 • Even een break in mijn dag met tijd voor mezelf.
 • Letterlijk tijd om adem te halen en stress of frustratie los te laten.
 • Op basis van een positieve intentie geef ik mezelf een fijn en positief gevoel.
 • Veel meer ruimte in mijn koppie om daarna de drukte weer in te gaan.

Mijn broertje en ik waren vorige week samen een heel weekend in Berlijn en hebben samen op een bankje in het Tempelhof (oud vliegveld omgetoverd tot park) gezeten en liedjes geluisterd. Man wat was dit fijn! Gewoon ultiem chillen.

Wil je meer tips als je net begint met mediteren? Dat lees je hier.

Enjoy!

Een meditatie hoef je dus helemaal niet voor in kleermakerszit te zitten en kan gewoon op een bankje in het park met een lekker muziekje. Ultiem chillen. Ik zeg gewoon een keer proberen, dan pas weet je wat je mist.

P.s. Hier vind je 8 hulpmiddelen voor tijdens het mediteren. Wist je trouwens dat deze 7 apps je ook kunnen helpen om een mindful moment te hebben?

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties