Hoe mediteer je?

Veelgestelde vragen over: Hoe mediteer je?

Wij krijgen veel vragen over met de vraag hoe mediteren werkt, en wat het inhoudt. Daarom hier een blogpost die antwoord geeft op de vraag: ‘Hoe mediteer je?’

Vragen over mediteren

Vorige week poste ik ook al mediteren voor beginners. Naar aanleiding daarvan kwamen een aantal vragen binnen. Hoe mediteer je? Hier probeer ik op de meest gestelde vragen antwoord te geven. Staat jouw vraag er niet bij? Laat het me weten dan voeg ik hem toe!

Wat moet ik voelen bij mediteren?

Allereerst moet je vrij weinig, dat is juist zo fijn. Het idee is dat je je hoofd leeg maakt van alle gedachten en zo ruimte voor rust en ontspanning creëert. Je focust je op het hier en nu. Je wordt je bewust. Voor iedereen voelt dit anders.

Hoe lang kan ik mediteren?

Het gaat niet om de lengte van de meditatie. Het feit dat je eraan begint is al heel goed. Je kan 2 minuten mediteren, maar ook 24 uur. Als je net begint is 5-15 minuten per dag een goede start.

Moet ik iedere dag mediteren?

Nee, je hoeft niet iedere dag te mediteren. Ik raad je wel aan om een ritme of vast moment op de dag te kiezen. Als het een gewoonte wordt is het makkelijker vol te houden. En net als met sporten heb je er natuurlijk niet altijd zin in, ook al weet je dat het goed voor je is.

Ik mediteer al, maar heb continu gedachten, doe ik het dan fout?

Nee, het is normaal dat je nog andere gedachten hebt. Bij mediteren kan je het niet fout doen. Soms mediteer ik 45 minuten en heb ik niet 1 minuut aan niets gedacht, omdat de to do lijstjes door mijn hoofd blijven schieten. Ik heb dan wel allerlei trucjes om die gedachten weg te laten gaan, soms werkt dat ook niet. Volgende dag weer een kans!

Wat voor trucjes heb je om stil te blijven zitten tijdens mediteren?

Je kan je focussen op je ademhaling, luisteren naar wat er om je heen gebeurt, je kan je eigen ademhaling gaan tellen, je kan muziek opzetten, etc. En vooral gewoon blijven zitten. Het doen, niet erg als je niet stil kan blijven zitten. In dit blog geef ik een aantal tips hiervoor.

Kan je ook lopend mediteren?

Zeker weten, mediteren is niets meer dan je focussen op nu en op stilte. Dit kan zeker ook lopend. Lees in dit blog hoe.

Wat zijn de effecten van mediteren?

De korte termijn effecten zijn dat je je rustiger voelt en kalmer. Meer in je lichaam en op je plek. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van mediteren gedaan. Hier zullen we in de toekomst zeker nog een blog over schrijven!

Wil je meer weten over beginnen met mediteren? Klik dan hier.


Gepost onder Meditatie met de tag Mediteren

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties