Zangmeditatie voor positieve energie

Zangmeditatie voor positieve energie

Bij het woord mediteren denken we altijd direct aan stilzitten en gedachteloos zijn. Er zijn veel vormen van meditatie. Vind vooral een manier die bij je past, misschien is zangmeditatie wel helemaal je ding. In dit blog leg ik je uit hoe hoe je een zangmeditatie beoefent.

Wat is een zangmeditatie?

Tijdens mijn chakracursus leerde ik verschillende manieren van mediteren om chakra’s te stimuleren. Ieder chakra leent zich weer voor een andere vorm van mediteren. Om het keelchakra te openen is bijvoorbeeld zingen goed. Het is letterlijk je stem laten horen, een zangmeditatie is fijn. Het zuivert je emotionele lichaam en zet je gedachten stop. Na afloop geeft het een opgeruimd gevoel in je lichaam.

Zangmeditatie, moet ik dan een willekeurig liedje met volledige aandacht meezingen?

Zingen is altijd goed, het maakt niet zoveel uit wanneer en op welke muziek, het maakt je altijd vrolijk, probeer maar eens in een chagrijnige bui te zingen, dat gaat niet! Binnen no-time maakt het je toch vrolijk. Tijdens een zangmeditatie ligt de focus natuurlijk wel op bewustzijn. In de volgende stappen neem ik je mee hoe je een zangmeditatie dan precies thuis kunt uitvoeren.

Stappenplan zangmeditatie

1. Zoek een comfortabele plek waar je ongestoord kunt zitten

Vind een fijne plek in huis waar je de komende 15 minuten rustig kunt zitten zonder dat er iemand binnen kan lopen of waar je snel afgeleid raakt. Maak het jezelf natuurlijk zo comfortabel mogelijk, maar zorg wel dat de energie goed kan stromen door je lijf.

2. Neem een goede houding aan

Om goede energie door je lichaam te laten stromen is een goede houding belangrijk. Een goede houding is met een rechte rug in kleermakerszit, eventueel op een meditatiekussen. Als je het fijner vindt om op een stoel te zitten kan dit ook.

3. Breng je aandacht naar het nu

Zit je lekker? Fijn! Voordat je de zangmeditatie begint is het goed om bewust te worden van je aanwezigheid. Om even alles wat er deze dag gebeurd is, of gaat gebeuren te parkeren. Focus je op je ademhaling.

4.  Muziek tip voor de zangmeditate

Voor een zangmeditatie is het fijn om een mantra te zingen. Hieronder vind je de Gayatri mantra. Ik vind dit een hele fijne mantra, het brengt me veel positiviteit. Het woord Gayatri betekent ritme en bescherming. Het zuivert je emotionele lichaam en brengt je dichter bij je hart.

Als het de eerste keer is dat je deze mantra zingt, is het misschien handig om de tekst uit te printen en voor je te leggen zodat je kunt meekijken. Je kan ook kiezen om het op je af te laten komen, en mee te neuriën. Op een gegeven moment zul je merken dat je mee kunt zingen.

 

5. Maar wat zing ik dan eigenlijk?

Het is misschien onwennig om in een taal te zingen die je niet beheerst, woorden die je niet herkent. Het maakt je bewust van de klanken en het houdt je gefocust. Als je eenmaal de mantra kent kun je hem onbewust zingen, waardoor je weer sneller afgeleid raakt. Het is dus best fijn om een mantra te zingen waarvan je de tekst niet uit je hoofd kent.

De vertaling van de mantra vind je hier.

Wat levert een zangmeditatie op?

Het zuivert je ziel, het brengt je dichter bij jezelf. Het is een cadeautje voor jezelf. Wat het dan precies doet, is voor iedereen anders. De een wordt er heel vrolijk van, de ander voelt zich opgeruimd en schoon, weer een ander raakt misschien gefrustreerd vanwege het niet kennen van de tekst. Alles van dit is oke. Het is vooral een leuk experiment, en het proberen waard!

 

Hulp nodig bij het mediteren of loop je ergens anders tegenaan? Bekijk onze coaches.

Elianne Dudok

door Elianne Dudok

Reacties