
#87: Puck Landewe: de rampspoed in mijn leven móést wel gebeuren
Puck leerde ik meer dan drie jaar...
Roanne van Voorst is antropoloog, schrijfster, en de oprichter van Fearlessly Fearful – een platform – en coachingpraktijk van waaruit ze mensen helpt om meer te leren durven. Want iedereen kan angsten overwinnen en dapperder worden, zelfs mensen die zichzelf echte bangeriken vinden.
Ik heb een missie, en dat is deze boodschap overbrengen: het is mogelijk om je angsten te overwinnen, en je kunt LEREN om dapperder te worden, en vrijer te leven. Echt waar. Mensen die denken dat ze ‘van nature’ angstig zijn, of mensen die denken dat ze iets ‘toch nooit zouden durven’ wil ik laten weten dat er niet zoiets bestaat als typische angsthazen, versus typische daredevils.
Er zijn hoogstens mensen die weten hoe ze dusdanig met opkomende stress of twijfels om kunnen gaan, dat het ze lukt om onder alle stressvolle omstandigheden kalm en relatief zorgeloos te blijven. En er bestaat een (veel grotere groep) mensen die niet weet hoe ze dat voor elkaar krijgen. Deze laatste groep ervaart geregeld dat ze dingen willen, of nieuwsgierig zijn naar iets nieuws in het leven, maar het toch niet durven. Een carrièreswitch, een reis in je eentje, spontaner leven… Of ze hebben een angst, waarvan ze denken dat ze er niet overheen kunnen komen, en dus maar proberen te vermijden. Angst voor autorijden, spreekangst, vliegangst… En dat is zo zonde!
Iedereen kan leren om meer te durven, en grote en kleine angsten zijn echt bijna altijd te overwinnen! Je hoeft daar niet altijd jaren voor in therapie. Er bestaan hele effectieve, en relatief simpele, wetenschappelijk-bewezen methodes om direct thuis met je angst aan de slag te gaan. Die methodes zijn alleen nog niet bekend bij de meeste mensen, en je hebt even iemand nodig die je leert welke methoden je hoe en wanneer je kunt inzetten. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, wacht er een vrijer leven op je. Kun je je voorstellen hoe dat is, om te leven naar je verlangens, en niet naar wat je durft of juist niet durft?
Ruim zeven jaar geleden begon ik sociaal-wetenschappelijk onderzoek te doen naar risicogedrag en veiligheidsgevoel. Misschien wel omdat ik zelf vaak angstig was: ik had erge faalangst, hoogtevrees, hield na een bijna-auto ongeluk angst voor rijden over. Ik was gefascineerd door het thema, en tegelijkertijd voelde ik me erdoor beperkt.
Als antropoloog leefde ik vervolgens lange tijd tussen mensen die op de gevaarlijkste plekken ter wereld wonen, zoals Inuit-jagers in een afgelegen Groenlands dorp, en sloppenwijkbewoners van Jakarta die aan een rivier wonen die regelmatig overstroomt. Ook begaf ik me jarenlang onder extreme sporters: mensen die zonder touw, gebouwen van honderden meters hoog beklimmen, of mensen die met een kleine parachute van een berg afspringen.
Van al die mensen leerde ik hoe je je veilig kunt voelen, in extreem stressvolle omstandigheden.
Momenteel spreek ik veel met soldaten en noodhulpmedewerkers over hun methoden om zich veilig te voelen in conflictgebieden, en ben ik een nieuwe hartcoherentie methodiek aan het testen.
Maar ik vond alleen onderzoek doen niet genoeg: ik wilde de lessen die ik over de jaren van al die angst-experts leerde, ook zelf testen op mijn eigen angsten. Ik was sceptisch, maar kon er niet omheen: ze werkten. Toen ik mijn angsten leerde overwinnen en dapperder begon te worden, dankzij de methodes die ik aanleerde, is mijn leven totaal veranderd. Dit gun ik iedereen, en daarom ben ik een paar jaar geleden begonnen met het doorgeven van deze lessen. Het is zo verschrikkelijk jammer als mensen denken dat bepaalde dingen in het leven ‘niet voor hen zijn’, of ‘te eng zijn’. Daarom ben ik gestart met het geven van coachingtrajecten en online cursussen, en het is geweldig om te zien hoeveel mensen daarmee hun leven aan het veranderen zijn.
Zelf ben ik een goed voorbeeld van wat de methodiek kan doen. Ik was zo’n beetje bang voor alles en nu beklim ik bergen en reis ik de hele wereld over, geef ik lezingen voor volle zalen, durf ik grote financiële risico’s te nemen, mezelf te laten zien. Niet omdat ik van nature zo dapper ben, maar omdat ik dapper ben geworden door de afgelopen jaren consistent deze methodes toe te passen.
De een heeft hoogtevrees, de ander durft zich niet uit te spreken tijdens een vergadering op het werk, en nog weer een ander durft niet voor het beroep te gaan waar ze eigenlijk gelukkig van wordt. Iedereen is kwetsbaar voor verschillende vormen van stress. Ook de extreme sporters met wie ik zoveel heb gesproken en die hun leven bijna dagelijks wagen.
Als je hen niet kent, zou je denken dat het adrenalinejunkies zijn – mensen die geen angst kennen. Maar het tegendeel is waar.
Zij hebben alleen bepaalde methodes ontwikkeld en geoefend die hen helpen kalm te blijven op momenten dat ze bang worden. Dit is in hun geval cruciaal, want als je op honderden meters hoogte staat mag je niet worden afgeleid door angst. Dan ga je ongecontroleerd bewegen, vernauwt je blik, kun je niet meer creatief denken – en dan val je.
Om dat te voorkomen past de een zelf-hypnose toe, de ander zet heel specifieke visualisatietechnieken in, en nog weer een ander gebruikt speciale affirmaties. Al die methodes kun je thuis oefenen en dan merk je al snel dat fysieke reacties op angst afnemen.
Sinds ik zelf deze methodes consequent toe pas komt het eigenlijk nooit meer voor dat ik iets niet doe omdat ik het niet durf. Ik krijg heus nog weleens te maken met angsten – bang zijn hoort nu eenmaal bij het mens-zijn; dat kun je niet helemaal uitschakelen. We zijn bijvoorbeeld bijna allemaal bang om dood te gaan of om een geliefde te verliezen. Maar als ik zulke angst, of een andere vorm van stress, voel opkomen weet ik nu hoe ik mezelf snel kan kalmeren, en hoe ik de angst zodanig verminder dat ik op de toppen van mijn kunnen kan blijven presteren. Het gevolg is dat ik enorm veel vertrouwen in mezelf heb gekregen. Ik ben niet meer bang om bang te worden: Fearlessly Fearful, noem ik dat.
Zo’n vrij leven te kunnen leven maakt me een heel gelukkig mens – en dat ik bij mijn cursisten nu steeds hetzelfde zie gebeuren, maakt me zo mogelijk nog gelukkiger!
Ik wil en kan veel tips delen, alleen bestaan er geen algemene tips tegen angst. Welke methode het best werkt, hangt helemaal af van welke angst je hebt en in welke omstandigheid die opspeelt. Ben je bijvoorbeeld bang voor honden, of ben je een eeuwige twijfelaar of durf je niet voor jezelf op te komen? In al die gevallen zijn er weer andere angst management methoden het meest effectief.
Een concreet voorbeeld: Het misverstand bestaat dat als je een paniekaanval hebt, je jezelf rustig moet ‘denken’ door jezelf te vertellen dat het echt allemaal niet zo eng is als je nu denkt dat het is. We gebruiken die technieken ook als we iemand in onze omgeving paniekerig zien doen: “rustig maar, niks aan de hand”, zeggen we vaak. Goedbedoeld, maar het helpt meestal niet. Een paniekaanval begint soms in de hersenen – en in die gevallen zou een rationele kalmeringsmethode inderdaad baat kunnen hebben – maar veel vaker begint de aanval in je lichaam.
Om uit zo’n veelvoorkomende paniekaanval te kunnen stappen, kun je beter fysieke kalmeringstechnieken toepassen. Dat betekent: opstaan en rondjes lopen, of je lichaam iets anders te doen geven, waarop het zich moet concentreren. Daarna kun je een speciale ademhalingstechniek toepassen die je snel rustig kan maken.
Wanneer je lichaam kalmer is, heeft het zin om nog eens goed na te denken of die angst nu wel terecht is.
Nog een voorbeeld: Positieve affirmaties kunnen je helpen, maar meestal wordt deze techniek verkeerd ingezet. Het is zaak een affirmatie op te bouwen waarin je oprecht kunt geloven; mantra’s die iets totaal ongeloofwaardig beweren hebben geen effect. Met mijn cursisten maak ik daarom vaak een snelle, maar effectieve angstanalyse. Deze laat je zien wat er onder jouw angst zit en wat je nodig hebt om hem te overwinnen. Als je vanuit daar affirmaties gaat opbouwen, zul je zien dat ze veel beter werken!
Wil je meer weten? Dan kan je je gratis inschrijven voor mijn dappere brieven. Ik stuur zo’n twee keer per maand een digitale brief rondom de thema’s angst, leven naar je verlangen en dapperheid. Vaak deel ik concrete tips over hoe je bijvoorbeeld makkelijker ‘nee’ kunt leren zeggen; of over hoe je kunt dealen met podiumvrees, faalangst of rijangst, maar ik deel ook persoonlijkere inzichten over tegen welke angsten ik zelf aanloop, en welke methodes ik dan probeer en toepas.
Het is fijn als je een breed repertoire van angstmanagement technieken opbouwt, zodat je straks weet dat je met alle angsten die je tegen zult komen kunt dealen. Als je dat eenmaal van jezelf weet, hoef je nooit meer bang te zijn voor angst. Die komt, die gaat, en jij doet ongestoord wat je wilt doen.
Angstklachten kunnen je leven beheersen. Omdat het je elk moment kan overvallen. En je je dan zo machteloos voelt. Je wilt vluchten, maar het zit in je eigen lijf, dus waar moet je heen?
Of misschien is het al een tijd geleden dat je voor het laatst werd overvallen door angst of paniek, maar ben je altijd op je hoede. Vermijdt je plaatsen en situaties. Omdat het elk moment terug kan komen.
Wist je dat er een bewezen methode bestaat (ontwikkeld door Roanne van Voorst) waarmee je zonder medicatie, zonder maandenlange gesprekken of behandeling, je angsten VEEEEEL beter onder controle kunt krijgen? Een methode waarmee je acute angst instant kunt verlagen????????♀️?
Lees hier meer over deze methode en hoe het precies werkt.
Gepost onder Vrienden van Mountain of Awareness