Anita Mulderij

#72: Anita Mulderij: afvallen vanuit zelfliefde en acceptatie

Afvallen en een slank lichaam hebben, is voor veel mensen iets wat ze dagelijks bezighoudt. Vaak zelfs vanaf het moment dat ze opstaan, tot het moment dat ze gaan slapen. In mijn werk als voedingscoach kom ik veel mensen tegen die een groot deel van hun leven bezig zijn met diëten. Ben jij altijd op dieet, en lukt het je maar niet om het lichaam te krijgen dat je graag zou willen? Dan kan het zijn dat je de belangrijkste stap naar een gezond en slank lichaam overslaat. Welke dat is, lees je verderop in deze blog.

Afvallen is zoveel meer dan minder eten & meer bewegen

Afvallen lijkt zo simpel, gewoon minder eten en meer bewegen toch? Dat zou je denken inderdaad. Helaas is dit niet altijd het geval. Als het zo makkelijk zou zijn, zou niemand meer te zwaar zijn, denk ik. Er is altijd meer aan de hand als je merkt dat je keer op keer afvalt en weer aankomt. Meestal zit zo iets dieper dan je denkt.

Ik heb alles al geprobeerd en elke keer lukt het me om af te vallen. Toch houd ik het op den duur niet vol. Er komt altijd een moment waarop ik de controle over mijzelf verlies. En dan begint de cirkel weer van voor af aan.

Ik kom in mijn werk van alles tegen. Van verkeerd aangeleerde gewoonten, suikerverslaving, een verstoorde hormoonhuishouding door oneindig diëten en stress tot een negatief zelfbeeld, niet om kunnen gaan met emoties, eenzaamheid en zelfhaat. Diepgewortelde patronen spelen elke keer weer op en worden niet doorbroken waardoor afvallen nooit blijvend is.

Hoe gaat jouw afvalproces?

Ga eens bij jezelf na, hoe het afvalproces bij jou meestal verloopt. Het kan je veel inzicht en helderheid geven. Bij de meeste mensen gaat het als volgt:

Wanneer je hulp zoekt omdat je af wilt vallen kom je al snel bij iemand terecht die je vertelt wat je zou moeten eten om af te vallen. Of misschien zoek je geen hulp maar doe je het zelf door middel van een dieet, via een boek of een zelf bedacht eetschema. Je stelt een doel op. Iets dat je wilt bereiken en daar ga je voor. Je moet en zal afvallen, want je ziet er niet goed uit en schaamt je voor je lichaam.

Meestal gaat dit gepaard met het opleggen van veel restricties. Dit mag wel, dat mag niet en meestal voelt het zwaar. Vooral wanneer je net begint. Maar al snel lijkt het te werken en kom je in de flow, je voelt je lekkerder en ja, je valt af. Wauw, je krijgt complimenten dat je er goed uitziet en je voelt je steeds beter. Tot het moment dat er iets verandert, waardoor het even niet zo loopt als je had gepland. Je gaat met vakantie, hebt stress op je werk of je relatie loopt even niet zo lekker als je wilt.

We blijven in dezelfde hangen cirkel door zelfafwijzing

Ineens lukt het niet meer om je aan al die restricties te houden. Je bent in een andere omgeving, je voelt je slecht of bent in ieder geval niet in de gelegenheid om op je voeding te letten. Je voelt je broeken al snel weer strakker zitten en dat gaat gepaard met schuldgevoelens en zelfafwijzing.

Shit, waarom lukt het nu niet meer? Zie je nou wel, je kan het ook gewoon niet. Laat ook maar.

Zo bevestig je jezelf keer op keer, dat je niet kan afvallen. Dat het je gewoonweg niet lukt. Je blijft in dezelfde cirkel, waarin je slachtoffer bent van jezelf en de patronen waar je al jaren mee struggelt. Hoe kan dat nou, vraag je jezelf af?

Het begin van alles: zelfliefde en acceptatie

Waar ik steeds zekerder van ben, is dat het komt omdat we keer op keer de belangrijkste stap overslaan als we weer vanuit onze ratio besluiten dat we af moeten vallen. Zelf heb ik ook gestruggeld met mijn gewicht en vooral met mijn lichaam. Ik wilde altijd dunner zijn dan dat ik was, omdat ik dacht dat dat mooier was.

Voor mij is er maar 1 antwoord, 1 oplossing voor dit probleem. Voor altijd afvallen kan. Maar alleen als je begint bij het begin. Het begin van alles: liefde en acceptatie.

Liefde voor jezelf, en acceptatie van je lichaam. Jouw mooie lichaam dat je overal brengt en altijd bij je is.

Open jezelf naar je lichaam en luister ernaar

Door het nastreven van diëten en het opleggen van restricties aan jezelf, geef je het seintje af dat je niet goed bent op dit moment. Je zegt eigenlijk dat je niet goed genoeg bent om goed voor jezelf te zorgen en je lichaam te geven wat het nodig heeft. In plaats van voelen waar je lichaam behoefte aan heeft, besluit je dat je van alles niet meer mag. Als het je op een gegeven moment niet meer lukt om aan al je zelfbedachte regels te voldoen, ga je je daar schuldig over voelen en zo wijs je jezelf drie dubbel af.

Veel mensen doen dit jaren, sommigen zelfs het grootste gedeelte van hun leven. Waarom, zou je denken? Waarom luisteren we niet meer naar ons lichaam? Het kan ons zo goed vertellen wat het nodig heeft.

Als je wilt afvallen, doe het nog 1x maar dan anders

De meeste mensen doen het enkel om een ideaalbeeld na te streven. Een ideaalbeeld waarbij slank of zelfs dun, mooi is. Want dat hebben we bedacht. Het is niet vreemd dat je daar ongelukkig van wordt en dat je daardoor steeds negatiever over jezelf gaat denken. Ik word hier verdrietig van. Het doet pijn om te zien dat zoveel mensen zo bijzonder slecht met zichzelf omgaan.

Hoe zit dat bij jou? Als je je herkent in dit verhaal en merkt dat afvallen je maar niet lukt en je keer op keer opnieuw begint. Maak dan vandaag een besluit en doe het nog 1 keer. Doe het voor de allerlaatste keer en doe het nu anders. Laat alle regels die je ooit bedacht hebt over eten voor wat ze zijn.

Laat los hoe je er uit zou willen zien en begin bij het begin: jezelf accepteren, zoals je bent. Nu met het lichaam dat je op dit moment hebt.

Love yourself!

Makkelijker gezegd dan gedaan, dat begrijp ik. Dat is niet iets wat je binnen een dag leert. Maar werk hier eerst aan voordat je weer met een dieet begint. Als je hierin slaagt zal afvallen niet langer vervelend of zwaar zijn. Sterker nog, je zal zonder moeite het lichaam en gewicht krijgen dat bij je past en bij je hoort.

Begin klein met de volgende stapjes en wees lief en mild naar jezelf:

  1. Start de dag door iets liefs tegen jezelf te zeggen. Hardop in de spiegel, met een glimlach. Doe dit elke weer.
  2. Voed jezelf met eten en drinken dat voedzaam is, waar je lichaam echt iets aan heeft. Gun jezelf alleen het allerbeste.
  3. Besef dat schoonheid niet te definiëren is. Jij bepaalt wat je mooi vindt, en het bijzondere is: het is overal. Kies ervoor het overal te zien. Laat je niet overspoelen door gefotoshopte modellen. Jouw lichaam is perfect, precies zoals het is. Zie de schoonheid ervan in.
  4. En ten slotte: omarm de dingen die jou anders maken. Wees hier  trots op!

Anita is voedingsdeskundige bij www.jasperalblas.nl. Na de opleiding voeding en diëtetiek succesvol te hebben afgerond heeft Anita altijd interesse gehad in gedragsverandering en gewichtsverlies. Door middel van coaching en NLP begeleid zij mensen naar een gezonder gewicht.

Ik wil graag mensen laten inzien dat afvallen niet iets negatiefs is, maar dat het juist heel leuk kan zijn, en het je leven echt een positieve draai kan geven.

Anita Mulderij

door Anita Mulderij

Reacties