Wyke Potjer

#85: Wyke Potjer: de wereld veranderen, dat kan gewoon!

Wyke Potjer is yogadocent, journalist en trotse mede-eigenaar van www.hetkanwel.nl, een online platform over alles dat het leven groener, eerlijker en leuker maakt. Samen met Asceline Groot en Sjoske Cornelissen biedt ze dagelijkse content, tips en inspiratie voor een bewuster en groener leven.  Enthousiasme, positiviteit en optimisme drijft hen daarbij: het kan immers wel. De site is dit jaar genomineerd voor Website van het Jaar in de categorie duurzaamheid. Tot 19 oktober kan je nog stemmen! Lees hier haar verhaal

Mijn missie: mensen laten zien dat het wel kan

Het nieuws over de klimaatveranderingen kan soms overweldigend zijn. Dan is het een kleine stap om terug in bed te kruipen, de deken over je hoofd te trekken en te doen alsof je niet thuis bent. Maar je hebt als individu meer macht dan je denkt. Het zijn tenslotte jouw keuzes, die de wereld uiteindelijk in beweging zetten. Als jij je geld niet meer uitgeeft aan plofkippen of fast fashion (om maar iets te noemen), dan verandert de markt. Dat zie je nu al gebeuren. Er komen elke week nieuwe vegan producten in de schappen en tweedehands shoppen is met name onder millennials zo’n grote trend, dat de grote modemerken hier handig op inspelen.

Natuurlijk is er altijd een kleine voorhoede, die vooroploopt en de kar trekt, maar de massa volgt altijd. En dat gaat sneller dan je denkt. Met www.hetkanwel.nl willen we de mensen, die zich inzetten voor een betere wereld een gezicht geven. We willen inspireren door te laten zien wat er al gebeurt en geven praktische tips over hoe je jouw leven redelijk eenvoudig een stuk duurzamer kan maken. Gedragsverandering begint namelijk met informatie: dat zet je aan het denken. Daarna is de keuze aan jou. Wat vind jij belangrijk? We zijn zelf heus geen heilige boontjes. Ik ben bijvoorbeeld vegan, heb geen auto, consuminder en recycle me suf. Maar ik vlieg wel. Dat vind ik moeilijk om op te geven, al vlieg ik wel veel minder dan een paar jaar geleden.

Wat triggerde jou om met bewustzijn bezig te gaan?

Bewustzijn begon bij mij al heel vroeg: als kind lag ik wakker van alles wat er misging in de wereld. Samen met mijn moeder stopte ik mijn zorgen in een doosje en zette die ’s avonds letterlijk buiten de deur, zodat ik goed kon slapen. Mensen die mij nu kennen, geloven dat vaak niet, omdat het glas bij mij altijd halfvol is. Ik ben een levendig, vrolijk en optimistisch type, maar ook een beetje prekerig. Ik deel mijn kennis en inzichten graag met anderen en probeer mensen in beweging te krijgen. Dat doe ik door dieper in de materie te duiken, dingen uit te zoeken, daarover te schrijven en er eindeloos over te praten. Of preken -zo je wilt. Daarin valt de appel niet ver van de boom: mijn opa was dominee en mijn vader werkte in het onderwijs.

Zelf ben ik niet gelovig, maar er is wel meer tussen hemel en aarde dan we met onze vijf zintuigen kunnen waarnemen. Het universum is zoveel groter dan we ons kunnen voorstellen en onze rol is daarin zoveel nietiger dan we denken.

Er zijn grotere krachten aan het werk, terwijl wij ondertussen maar doorrazen in onze mindless ratrace en onszelf belonen met geld en spullen. We missen de connectie met onszelf, met anderen, de gemeenschap en de natuur.

Met als gevolg dat we slecht slapen, stress ervaren of eenzaamheid, een burn-out en depressie. Het is niet voor niks dat we in deze tijd massaal ons heil zoeken bij yoga, meditatie en mindfulness.

Wat of wie inspireert je?

Inspiratie komt voor mij in vele vormen en van vele kanten. Boeken, films, foto’s, muziek: er wordt zoveel moois gemaakt. Maar ook reizen, natuur en mensen inspireren me met hun persoonlijke en mooie verhalen. Neem bijvoorbeeld iemand als Greta Thunberg, die zich niet van de wijs laat brengen door al die hotemetoten en met haar 16 jaar gewoon de oceaan over zeilt om de VN toe te spreken over het klimaat. Dat vind ik zo eindeloos dapper. Toen ik 16 jaar was, deed ik hele andere dingen. En het illustreert zo goed, dat je nooit te klein of te jong bent om te strijden voor iets waar je heilig in gelooft. Zij begon ook heel simpel in haar eentje op vrijdag met haar schoolstakingen voor het parlement in Stockholm. Denk groots! Het leven is vurrukkulluk en met een beetje aandacht en focus kunnen we veel voor elkaar krijgen. Daar geloof ik echt in.

Wat vertel je ons niet?

Haha, dat zeg ik niet. Ok, ik vind het stiekem heerlijk om nieuwtjes uit de entertainmentindustrie te lezen en ben altijd verdacht goed op de hoogte van de ins en outs uit het leven van celebrity’s. En: countrymuziek. Maar echt. In mijn dromen woon ik in een Amerikaans huis met een veranda waar ik in een rocking chair een beetje voor me uit zit te staren, terwijl iemand gitaar speelt. Heerlijk.

Waar ben je dankbaar voor?

Voor bijna alles. Voor het feit dat ik een fijne en veilige jeugd heb gehad, dat ik gezond ben, dat ik een beroep heb dat me op het lijf geschreven is, dat ik me gesteund weet door lieve vrienden,  vriendinnen en familie, dat ik bevoorrecht ben om de wereld te zien en reizen te maken, dat ik zoveel inspirerende mensen mag interviewen, dat er zoiets als chocola en muziek bestaat, dat bloemen zo mooi kunnen kleuren in het zonlicht… Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dankbaarheid helpt me te focussen op alles wat het leven mooi maakt en dat is -zeker op donkere, regenachtige herfstdagen als deze- heel belangrijk. Het is niet altijd even makkelijk, want ook ik kan me laten meeslepen in klimaatdepressies en piekeravonden waarin alles even uitzichtloos lijkt, maar dat duurt bij mij gelukkig nooit heel lang. Dankbaarheid is, net als yoga en meditatie, een mooie tool om je daar weer uit te trekken.

Meer verhalen van Vrienden van Mountain of Awareness?

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties