Yaela Raber C.E.Ohm

#86: Yaela Raber: Van workaholic naar tree hugger.

Regelmatig vertellen de vrienden van Mountain of Awareness hun eigen ervaring over hoe ze meer bewustzijn in hun leven hebben gebracht. Deze keer is het Yaela Raber die vertelt hoe zij van workaholic met een

million-dollar-business ging naar tree hugging coach bij The C.E.OHM.

 

Yaela, wie?

Ik ben Yaela Raber, 35 jaar en ik woon in Auckland, Nieuw-Zeeland. Dit is niet altijd zo geweest. Ik ben namelijk een geboren en getogen Amsterdammer.. Dit jaar heb ik mijn nieuwe bedrijf, The C.E.OHM, gelanceerd. Met dit coaching- en mentorshipplatform help ik ondernemers die én schaamteloos ambitieus zijn én een hoogwaardig persoonlijk, sociaal en spiritueel leven willen. Mijn motto is dan ook: ‘Go big AND go home’. Een motto dat me een paar jaar geleden de grootste bullshit leek.   

Hi, I’m Yaela and I’m a recovering workaholic.

Het zijn de woorden die nu op de website van The C.E.OHM staan. En woorden die ik 3 jaar geleden dacht nooit hardop uit te kunnen spreken. Ik ben namelijk altijd een zogenaamde workaholic geweest. Vond ik zelf overigens niet toendertijd. 

Op mijn 16e levensjaar wilde ik zo snel mogelijk op eigen benen staan en werkte me daarom snel door mijn schooljaren heen. Eerst op de universiteit in Tel Aviv, later de hotelschool in Den Haag. Toen ik eindelijk aan de slag ging in de hospitality industrie ging ik dan ook als een speer. General Manager van een mystery guest bedrijf, een groot openingsproject voor Mövenpick Hotels en een aanbod tot Director of Sales and Marketing bij Radisson Blu – allemaal voor mijn 25e. Jup, ambitieus is een understatement. Dat laatste aanbod sloeg ik overigens af. De hotelindustrie was grijs en saai, ik wist dat het beter – én leuker – kon. Daarom startte ik een marketing- en pr-bureau vanaf mijn eigen keukentafel. Naïef en enthousiast als ik was ging ik hier met gestrekt been in zonder enige kennis van zaken. Ik had maar één stand: keihard doorbeunen. Mijn bedrijf was alles. Dit groeide dan ook uit tot internationaal storytelling agency met de grootste merken uit de hospitalitybranche als mijn klanten. The sky was the limit. 

Ik voel een ‘maar’. Was er dan alleen maar succes?

Maar… achter dit grote succes ging ook veel stress schuil. Mijn drive bracht me heel ver maar ook ver weg van mezelf. Ik was zo gefocust op mijn bedrijf en carrière dat alle andere aspecten van mijn leven ervoor moesten wijken. Mijn vrienden. Mijn familie. Mijn persoonlijke ontwikkeling. Mijn spiritualiteit.

Er was alleen maar werk, en dat breekt je uiteindelijk op. Toen ik met gillende sirenes in het ziekenhuis belandde wist ik dat er iets moest veranderen. Die workaholic moest eruit. Kon die ook niet meteen operatief verwijderd worden?!

 

Hoe verzette je die focus van werken naar leven?

Het klinkt als een verschrikkelijk cliché, maar ik ging naar een yoga retreat op Bali. Wat extra context is nodig. Zo’n retreat was namelijk niets voor mij. Ik was die persoon die leefde op enkel adrenaline en cafeïne en niks moest hebben van dat zweverige gedoe. Toch zat ik zo diep in de put op dat moment dat ik toch besloot, en onbewust het gevoel had, dat ik dit moest doen. Door tijd voor mezelf te nemen en mijn spiritualiteit te ontwikkelen zag ik pas in dat ik 80% van mijn leven te weinig aandacht gaf, door enkel te focussen op werk. Ik, Yaela, ben als persoon méér dan alleen mijn bedrijf. Dit was een enorm keerpunt voor me. Ik leek dan ook wel een ander persoon toen ik terugkwam. Mijn collega’s dachten dat ze me omgewisseld hadden voor een ander daar op Bali. Tijdens het retreat kwam er ook een idee in mijn onderbewuste op. Een soort aantrekkingskracht naar het wonen in Nieuw-Zeeland. En mind you, ik was hier nog nooit geweest. Maar zodoende boekte ik samen met mijn gezin een ticket voor een rondreis in Nieuw-Zeeland. Een paar maanden later kregen we onze visa en verhuisden we. Weg zijn uit de drukte van de stad, mijn kantoor en het werk was goed voor me. Ik kon zo meer aandacht besteden aan de rest van mijn leven. Ik had – letterlijk en figuurlijk – de lucht en ruimte om te ademen. Ik leerde mezelf beter kennen en besefte me dat mijn kracht lag in het opbouwen en creëren van nieuwe dingen. Een fase die mijn bedrijf allang voorbij was. Ik verkocht mijn bedrijf en besloot iets nieuws op te bouwen: The C.E.OHM. Dit werd een business coachingplatform waar ik ondernemers help met mijn expertise, ervaringen en inzichten. 

Wat is het advies dat je aan ondernemers meegeeft?

Mijn motto is ‘Go big AND go home’. Er is niks mis met ambitie en drive, maar besteed ook aandacht aan de andere aspecten van je leven. Persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit helpen je om een volwaardig leven te leiden. Begrijp me niet verkeerd, de basis is keiharde business strategie. Businesses bouwen, lanceren, schalen en ‘leveragen’ waarmee serieuze impact wordt gemaakt. We zijn immers niet met bezigheidstherapie bezig. Maar run jij je bedrijf of runt het jou eigenlijk? Ik support ondernemers met het bouwen en groeien van bedrijven zonder dat ze daar zelf aan onderdoor hoeven te gaan. Go big AND go home dus!

En o ja, volg je Yaela van de C.E.Ohm ook even op Instagram? Daar komen de meest hilarische, maar o zo ware inzichten voorbij over hoe je en GROOT kan worden in business en voor jezelf zorgt: Go big AND Go home,

Ben jij ondernemer, en wil jij GROOTS gaan?

Vanaf 22 oktober geeft Yaela aan een selecte groep 8 weken coaching hoe jij als ondernemer GROOTS kunt gaan. Ben je een startende ondernemer, of onderneem je al langer maar wil je nu ECHT GAAN KNALLEN. Ben je op zoek naar gelijkgestemden, maar ook praktische tools, skills en strategie om jouw visie to leven te brengen? Neem dan even een kijkje op haar website hier.  Ik kan het namelijk niet zo goed uitleggen als Yaela ;). En als je je aanmeldt met code: HOA212 dan krijg je een bonus 1:1 DEEP DIVE coaching sessie met Yaela zelf (ter waarde van $550). Aanradertje dit!

Meer verhalen van Vrienden van Mountain of Awareness?

Willemijn Welten

door Willemijn Welten

Reacties